Charakterystyka chemiczna cydrów hiszpańskich
#2
Bardzo ciekawy artykuł...

Zaciekawiła mnie zawartość Sorbitolu... Nie wiedziałem, że jest go tyle w jabłkach. Zakładam, że to nie był dodawany słodzik?
Ciekawa sprawa, wiesz może na ile jest to wyczuwalne w smaku przy takich stężeniach 5-10 g/l?

Dla siebie wyczytałem także, że właściwie wszystkie badane cydry przeszły FJM - wnioskując z zawartości kwasu mlekowego i ogólnej kwasowości...

A także oznaczyli glicerol - który wg mnie jest bardzo ważnym składnikiem smaku, nadaje okrągłości i lekkiej słodyczy. Chociaż tutaj większość to były stężenia na poziomie 2-3 g/l, jeszcze mało wyczuwalne. Przypadło by się tak pod 10 g/l...
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Charakterystyka chemiczna cydrów hiszpańskich - przez ZbyszekTW - 2024-11-04 08:17 PM

Skocz do: