2024-11-04 08:17 PM
Bardzo ciekawy artykuł...
Zaciekawiła mnie zawartość Sorbitolu... Nie wiedziałem, że jest go tyle w jabłkach. Zakładam, że to nie był dodawany słodzik?
Ciekawa sprawa, wiesz może na ile jest to wyczuwalne w smaku przy takich stężeniach 5-10 g/l?
Dla siebie wyczytałem także, że właściwie wszystkie badane cydry przeszły FJM - wnioskując z zawartości kwasu mlekowego i ogólnej kwasowości...
A także oznaczyli glicerol - który wg mnie jest bardzo ważnym składnikiem smaku, nadaje okrągłości i lekkiej słodyczy. Chociaż tutaj większość to były stężenia na poziomie 2-3 g/l, jeszcze mało wyczuwalne. Przypadło by się tak pod 10 g/l...
Zaciekawiła mnie zawartość Sorbitolu... Nie wiedziałem, że jest go tyle w jabłkach. Zakładam, że to nie był dodawany słodzik?
Ciekawa sprawa, wiesz może na ile jest to wyczuwalne w smaku przy takich stężeniach 5-10 g/l?
Dla siebie wyczytałem także, że właściwie wszystkie badane cydry przeszły FJM - wnioskując z zawartości kwasu mlekowego i ogólnej kwasowości...
A także oznaczyli glicerol - który wg mnie jest bardzo ważnym składnikiem smaku, nadaje okrągłości i lekkiej słodyczy. Chociaż tutaj większość to były stężenia na poziomie 2-3 g/l, jeszcze mało wyczuwalne. Przypadło by się tak pod 10 g/l...