Charakterystyka chemiczna cydrów hiszpańskich
#4
Sorbitol powstaje naturalnie w jabłkach, gdy powstaje szklistość miąższu. Taka rzecz przytrafiła mi się w tym roku na odmianie Melfree. Szklistość cofnęła się, jak jabłka poleżały kilka dni w domu. Przyczyną szklistości miąższu były sierpniowe, długotrwałe upały. W Hiszpanii chłodniej nie jest...
https://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2...5&numer=11

Glicerol jest metabolitem drożdży winiarskich. Polecam lekturę kart charakterystyki szczepów drożdży winiarskich..
Kiedyś miałam zacięcie i pozbierałam w jednym miejscu charakterystyki najpopularniejszych szczepów winiarskich: http://www.winogrona.org/index.php?title...a_szczepów
Jak klikniesz w nazwę danego szczepu, to otworzy się kolejna stronka z dokładnym opisem.

Przykładowo drożdże GV S107 produkują 7-8g/l glicerolu: http://www.winogrona.org/index.php?title=GV_S107
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Charakterystyka chemiczna cydrów hiszpańskich - przez kuneg - 2024-11-04 11:14 PM

Skocz do: