2024-11-05 12:02 AM
Oj będziemy dochodzić, będziemy, jeśli będziemy próbować chodzić na skróty, albo wynajdywać koło na nowo.
Wg mnie nie da się pominąć kolejności
Po pierwsze: surowiec wejściowy i jego parametry
Po drugie: reżim technologiczny i eliminacja niechcianej mikrobiologii, a wprowadzanie chcianej - drożdże, FJM
Po trzecie: warsztat i korekty niedoborów/nadmiarów kwasów, tanin, czy cukrów wynikających z surowca, odpowiednia temperatura, zatrzymanie fermentacji, keving, referencja
Po czwarte - jak już się człek nauczy powyższych: odpowiednie blendy w celu osiągnięcia konkretnych efektów.
Przy produkcji wina mówi się, że wino powstaje w winnicy. To przy cydrze należałoby mówić, że ten powstaje w sadzie.
Wg mnie nie da się pominąć kolejności
Po pierwsze: surowiec wejściowy i jego parametry
Po drugie: reżim technologiczny i eliminacja niechcianej mikrobiologii, a wprowadzanie chcianej - drożdże, FJM
Po trzecie: warsztat i korekty niedoborów/nadmiarów kwasów, tanin, czy cukrów wynikających z surowca, odpowiednia temperatura, zatrzymanie fermentacji, keving, referencja
Po czwarte - jak już się człek nauczy powyższych: odpowiednie blendy w celu osiągnięcia konkretnych efektów.
Przy produkcji wina mówi się, że wino powstaje w winnicy. To przy cydrze należałoby mówić, że ten powstaje w sadzie.
Mów mi Małgorzato :)