2024-11-27 06:52 AM
W sumie dziwię się tym rozkminom odnośnie stabilizacji i dosładzaniu.
One chyba pojawiają się bo faktycznie cydr to ani nie jest wino, ani piwo. W obu tych przypadkach wiadomo co robić, a z cydrem to można się wahać raz tak raz tak.
W mojej ocenie pasteryzacja może być lepsza niż puścić konie po betonie i z całą pewnością tego spróbuję. Pozwoli to też pozostawić cukier resztkowy. Siarkowanie to mało-chętnie bym jednak stosował, ale kto wie... Może dla wytrawnych jeżeli kwasu będzie mało to też chętnie - nich sobie dalej dojrzewa w butelce po swojemu. BTW 30-50ppm na ubicie dziwactw poza drożdżami to ile byłoby w przeliczeniu na gram piro na 10litrów - 1g?
One chyba pojawiają się bo faktycznie cydr to ani nie jest wino, ani piwo. W obu tych przypadkach wiadomo co robić, a z cydrem to można się wahać raz tak raz tak.
W mojej ocenie pasteryzacja może być lepsza niż puścić konie po betonie i z całą pewnością tego spróbuję. Pozwoli to też pozostawić cukier resztkowy. Siarkowanie to mało-chętnie bym jednak stosował, ale kto wie... Może dla wytrawnych jeżeli kwasu będzie mało to też chętnie - nich sobie dalej dojrzewa w butelce po swojemu. BTW 30-50ppm na ubicie dziwactw poza drożdżami to ile byłoby w przeliczeniu na gram piro na 10litrów - 1g?