Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - aromaty i style
#32
W sumie dziwię się tym rozkminom odnośnie stabilizacji i dosładzaniu.
One chyba pojawiają się bo faktycznie cydr to ani nie jest wino, ani piwo. W obu tych przypadkach wiadomo co robić, a z cydrem to można się wahać raz tak raz tak.

W mojej ocenie pasteryzacja może być lepsza niż puścić konie po betonie i z całą pewnością tego spróbuję. Pozwoli to też pozostawić cukier resztkowy. Siarkowanie to mało-chętnie bym jednak stosował, ale kto wie... Może dla wytrawnych jeżeli kwasu będzie mało to też chętnie - nich sobie dalej dojrzewa w butelce po swojemu. BTW 30-50ppm na ubicie dziwactw poza drożdżami to ile byłoby w przeliczeniu na gram piro na 10litrów - 1g?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 08:19 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 08:59 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 09:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 10:50 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-10 11:24 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-12 03:45 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez radoL - 2021-07-13 11:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-13 02:20 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-14 04:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 04:19 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-17 09:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 10:21 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-18 02:08 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-18 07:50 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-22 09:07 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - przez szo - 2024-11-26 07:13 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - aromaty i style - przez szo - 2024-11-27 06:52 AM

Skocz do: