Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - aromaty i style
#36
Podejrzewam, że to się bierze z praktyk winiarskich, gdzie pulpę maceruje się bardzo długo, lub wręcz rozpoczyna fermentację w pulpie. W przypadku cydru nie stosuje się długiej maceracji, więc jeśli się siarkuje, to wyciśnięty sok. Kiedyś bawiłem się w siarkowanie miazgi vs. siarkowanie soku i była dość wyraźna różnica w kolorze - cydr z siarkowanej miazgi był jaśniejszy. Nie wiem jak w winiarstwie, ale w przypadku cydru dawka SO2 przed fermentacją zależy od pH (no i oczywiście od objętości) - siarkując miazgę trudno chyba tę dawkę ustalić.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 08:19 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 08:59 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 09:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 10:50 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-10 11:24 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-12 03:45 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez radoL - 2021-07-13 11:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-13 02:20 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-14 04:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 04:19 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-17 09:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 10:21 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-18 02:08 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-18 07:50 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-22 09:07 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - przez szo - 2024-11-26 07:13 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - aromaty i style - przez Bartek - 2024-11-28 09:38 AM

Skocz do: