Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - aromaty i style
#37
Tak, to praktyka winiarska.

Siarkuje się miazgę (tj. zmielone winogrona) żeby zabezpieczyć przed utlenianiem, ubić/przychamować rozwój bakterii i grzybów.

Dawka zależy od pH oraz od zdrowotności owoców. Im zdrowsze tym mniej.
Ogólnie dawka średnia to około 0,8 g - 1 g na 10 l miazgi.

Wydaje mi się że ma to więcej korzyści niż siarkowanie soku; lub nie siarkowanie w ogóle...

Jak bardzo by się nie śpieszyło, to ze 2 h najmniej miną od początku mielenia do wyciśnięcia soku - ten czas działa na niekorzyść... A im większa ilość, tym dłuższy czas...
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 08:19 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 08:59 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 09:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 10:50 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-10 11:24 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-12 03:45 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez radoL - 2021-07-13 11:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-13 02:20 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-14 04:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 04:19 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-17 09:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 10:21 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-18 02:08 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-18 07:50 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-22 09:07 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - przez szo - 2024-11-26 07:13 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - aromaty i style - przez ZbyszekTW - 2024-11-28 02:33 PM

Skocz do: