Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - aromaty i style
#39
Niby tak, ale jabłka to inna je bajka... Wink

cydr musi nabrać koloru, gra wstępna dzikusków też czasami dodaje do cydru niż ujmuje pod warunkiem że zasiarkujesz sok lub tak jak ja liczysz, że V1116 ubiją dzikuski puszczając je na niehamowaną fermentację. Podaj było o tym na forum też przy okazji analizy jak długo macerować miazgę gdzie wychodziło, że 12-24 godziny to optimum bez dodawania czegokolwiek - dobrze pamiętam Bartku?

Ale jak już czytaliśmy na tym forum to jest około 12-24 godziny do siarkowanie lub 24-36 godzin do rozpanoszenia się drożdży szlachetnych to nie jest super długo.

Stąd warto czytać i zapamiętywać. Choć każdy może mieć swoje przekonania i ZbyszekTW może mieć swój pomysł na cydr - inny, bezpieczniejszy sposób prowadzący do innego cydru. Tak sobie to myślę
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 08:19 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 08:59 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 09:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 10:50 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-10 11:24 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-12 03:45 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez radoL - 2021-07-13 11:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-13 02:20 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-14 04:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 04:19 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-17 09:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 10:21 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-18 02:08 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-18 07:50 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-22 09:07 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - przez szo - 2024-11-26 07:13 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - aromaty i style - przez szo - 2024-11-29 06:47 AM

Skocz do: