2025-01-29 07:41 PM
Dokładnie tak to wygląda, że rozlew pierwszy w marcowe przymrozki - cydr wówczas cały czas, przez jesień i zimę jest w niskiej temperaturze, a w rozlewie siarka zabezpieczy przed fjm rozlany produkt, gdy ten trafi do pokojowych i wyższych temperatur.
Można też eksperymentować i część rozlać na jesieni po przejściu przez fjm i ocenić różnice i wybrać co lepsze.
Fermentacja w tych temperaturach jesienno/zimowych daje póki co perfekcyjny efekt i taki chce utrwalić, bez dalszego życia biologicznego - niech sobie dojrzewa, ale nie zmienia się przez mikroby.
Można też eksperymentować i część rozlać na jesieni po przejściu przez fjm i ocenić różnice i wybrać co lepsze.
Fermentacja w tych temperaturach jesienno/zimowych daje póki co perfekcyjny efekt i taki chce utrwalić, bez dalszego życia biologicznego - niech sobie dojrzewa, ale nie zmienia się przez mikroby.