pasteryzowanie cydru nagazowanego
#9
Dokładnie tak to wygląda, że rozlew pierwszy w marcowe przymrozki - cydr wówczas cały czas, przez jesień i zimę jest w niskiej temperaturze, a w rozlewie siarka zabezpieczy przed fjm rozlany produkt, gdy ten trafi do pokojowych i wyższych temperatur.
Można też eksperymentować i część rozlać na jesieni po przejściu przez fjm i ocenić różnice i wybrać co lepsze.

Fermentacja w tych temperaturach jesienno/zimowych daje póki co perfekcyjny efekt i taki chce utrwalić, bez dalszego życia biologicznego - niech sobie dojrzewa, ale nie zmienia się przez mikroby.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-22 12:26 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-22 01:13 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez ZbyszekTW - 2025-01-27 01:30 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-28 07:41 AM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez Bartek - 2025-01-29 09:38 AM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-29 03:06 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez Bartek - 2025-01-29 03:52 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-29 07:33 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-29 07:41 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-29 07:56 PM

Skocz do: