Brett ...
#7
Faktycznie. Jeżeli tak jest, to coś musi być z cydrem.
I to brakuje mi pomysłów... Trzeba jechać do Francji i podglądać... Żeby nie wierzyć otwartych drzwi.

Mrożenie też jest fajnym pomysłem, ale spróbuję oba pomysły w tym roku razem z przegotowaniem.

Dużo do sprawdzenia i testowania mam w tym roku... To i pasteryzacja.

Z tego co wiem to prowadzisz pasteryzację w temp. 17stC. Teoretycznie idealnie. Ja swoje podobnie. Teraz moje się gazują w 5stC - w marcu je rozleję muszę chwycić trochę temperatury.
Oznacza to, że na drożdżach leżały od połowy września do grudnia/stycznia bez ruszania tj. 3m-ce na osadzie bez ruszania. I teraz znowu na refermermentacji poleżą 3m-ce. Póki co jest bardzo dobrze, ale aż mnie ciekawi co dzieje się w refermentacji.
Teoretycznie receptura prosta jak wieku temu, to teraz też powinno działać przy zachowaniu higieny...

Tez tak robisz czy inaczej?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-02-06 01:59 PM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-02-06 03:14 PM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-07 08:32 AM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-02-07 09:00 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-07 03:32 PM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-02-07 04:00 PM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-08 08:22 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-08 08:23 AM
RE: Brett ... - przez blackpowder - 2025-02-08 09:31 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-08 10:56 AM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-04-07 10:29 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-04-16 06:56 PM
RE: Brett ... - przez blackpowder - 2025-04-17 12:05 PM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-04-18 09:18 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-04-22 07:52 PM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-04-24 07:41 AM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-04-24 10:49 AM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-04-24 12:59 PM

Skocz do: