2025-03-19 08:51 AM
Rozumiem, że przelewasz nagazowany wytrawny cydr? I chciałbyś zasiarkować i dosłodzić.
Pirosiarczyn w dawce 1g/10l na pewno zadziała przeciw-utleniająco. Na 99% zatrzyma FJM. Natomiast drożdży nie zatrzyma.
1.5-2 g na 10 l jest w stanie zatrzymać "zwykłe" drożdże na jakiś czas.
Ale jeśli użyłeś drożdży "bayanus" - to tych nawet 4 g nie zatrzyma...
Przy czym 2 g piro na 10 l niestety czuś w zapachu, przynajmniej przez jakiś czas.
Co może być ryzykowne, to czy się ten cydr nie spieni przy dodawaniu, bo to jednak luźny proszek i może trochę rozgazować cydr przy rozpuszczaniu i mieszaniu. (ja pirosiarczyn mieszam bezpośrednio z trunkiem, bez rozpuszczania).
Pirosiarczyn w dawce 1g/10l na pewno zadziała przeciw-utleniająco. Na 99% zatrzyma FJM. Natomiast drożdży nie zatrzyma.
1.5-2 g na 10 l jest w stanie zatrzymać "zwykłe" drożdże na jakiś czas.
Ale jeśli użyłeś drożdży "bayanus" - to tych nawet 4 g nie zatrzyma...
Przy czym 2 g piro na 10 l niestety czuś w zapachu, przynajmniej przez jakiś czas.
Co może być ryzykowne, to czy się ten cydr nie spieni przy dodawaniu, bo to jednak luźny proszek i może trochę rozgazować cydr przy rozpuszczaniu i mieszaniu. (ja pirosiarczyn mieszam bezpośrednio z trunkiem, bez rozpuszczania).