pasteryzowanie cydru nagazowanego
#12
Rozumiem, że przelewasz nagazowany wytrawny cydr? I chciałbyś zasiarkować i dosłodzić.

Pirosiarczyn w dawce 1g/10l na pewno zadziała przeciw-utleniająco. Na 99% zatrzyma FJM. Natomiast drożdży nie zatrzyma.

1.5-2 g na 10 l jest w stanie zatrzymać "zwykłe" drożdże na jakiś czas.
Ale jeśli użyłeś drożdży "bayanus" - to tych nawet 4 g nie zatrzyma...

Przy czym 2 g piro na 10 l niestety czuś w zapachu, przynajmniej przez jakiś czas.

Co może być ryzykowne, to czy się ten cydr nie spieni przy dodawaniu, bo to jednak luźny proszek i może trochę rozgazować cydr przy rozpuszczaniu i mieszaniu. (ja pirosiarczyn mieszam bezpośrednio z trunkiem, bez rozpuszczania).
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-22 12:26 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-22 01:13 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez ZbyszekTW - 2025-01-27 01:30 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-28 07:41 AM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez Bartek - 2025-01-29 09:38 AM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-29 03:06 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez Bartek - 2025-01-29 03:52 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-29 07:33 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-29 07:41 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-01-29 07:56 PM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-03-19 08:41 AM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez ZbyszekTW - 2025-03-19 08:51 AM
RE: pasteryzowanie cydru nagazowanego - przez szo - 2025-03-19 09:33 AM

Skocz do: