Brett ...
#12
Zbyszku, ale po co myć?

Jak powiem szczerze skupiam się na dezynfekcji sprzętu i bardzo pieczołowicie myję i odkarzam beczki, prasy, młynki. To musi być po robocie umyte, a przed robotę zdezynfekowane. Ale jabłek nie myłem i myć nie będę. Na jabłkach mamy mikro florę, drożdże i inne. Staram się nie pryskać zbyt mocno - trochę na robale, trochę na parcha i nieco więcej nawozów dolistnych i odżywek z aminokwasami lub algami. Dzięki temu jabłko to nie tylko jabłko, ale cała mikroflora.
Takie niszczę jabłka, bez nawet płukania. Również spady, tyle co w przyczepie z piasku się otrzepią. Do miazgi dodaje jedynie enzymu, żeby więcej soku uzyskać. To wszystko. Po 12h od zniszczenia cisnę sok i póki ciepły wjeżdżają drożdże szlachetne.
I selavi do grudnia-stycznia w piwnicy - wówczas przelewam na refermentację dodając cukru, a docelowo soku (zamrożonego Twoim sposobem). Dotąd wszystko ok.
Siarka wjeżdża dopiero w marcu przed rozlewem do docelowych naczyń/butelek i tylko wtedy.
6 beczek bez pudła, choćby nuty bretu.
Koniec, Dziękuję.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-02-06 01:59 PM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-02-06 03:14 PM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-07 08:32 AM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-02-07 09:00 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-07 03:32 PM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-02-07 04:00 PM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-08 08:22 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-08 08:23 AM
RE: Brett ... - przez blackpowder - 2025-02-08 09:31 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-08 10:56 AM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-04-07 10:29 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-04-16 06:56 PM
RE: Brett ... - przez blackpowder - 2025-04-17 12:05 PM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-04-18 09:18 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-04-22 07:52 PM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-04-24 07:41 AM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-04-24 10:49 AM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-04-24 12:59 PM

Skocz do: