Ja akurat dezynfekcję sprzętu robię porządną i wszystko mam w 100% czyste. Ale brett na cydrach i tak wychodzi - więc on musi pochodzić bezpośrednio z surowca.
SZO - a jakie drożdże stosujesz?
A może w opryskach jest sekret?
Bo Bretty tudzież inne niechciane szczepy drożdży to grzyby. Może jak się pryska na parcha czy szarą pleśń to ubija sie i inne grzybki, w tym bretty?
W sumie robiłem dużo cydrów z kupnych soków i w nich nigdy brett mi nie wyszedł.
A jak pokupowałem wspaniałe cudowne owoce ze starych sadów... Brett od razu...
Na pewno pasteryzacja kupnych soków też pomaga i ubija wszystko.
Samo siarkowanie miazgi po zmieleniu nie rozwiązuje problemu.
SZO - a jakie drożdże stosujesz?
A może w opryskach jest sekret?
Bo Bretty tudzież inne niechciane szczepy drożdży to grzyby. Może jak się pryska na parcha czy szarą pleśń to ubija sie i inne grzybki, w tym bretty?
W sumie robiłem dużo cydrów z kupnych soków i w nich nigdy brett mi nie wyszedł.
A jak pokupowałem wspaniałe cudowne owoce ze starych sadów... Brett od razu...
Na pewno pasteryzacja kupnych soków też pomaga i ubija wszystko.
Samo siarkowanie miazgi po zmieleniu nie rozwiązuje problemu.