Korkowanie, kapslowanie
#8
To że korek z aglomeratu się poci, zwłaszcza w leżącej butelce z cydrem pod ciśnieniem to chyba normalne. Wystarczy trzymać butelki w pionie.
Ja też stawiam na kapsle - 29 mm. Czasem po zabutelkowaniu zamglonego cydru na dnie pojawia się osad nie tylko z drożdży ale i z pektyn.
   
Łatwo można się go pozbyć degorżując.
Z kapslami z dobrą uszczelką problemu z przeciekaniem nie ma, ale odradzam zakup kolorowych, tylko golasy. Jakość farby jest bardzo słaba a kapsle pakowane są luzem w woreczki strunowe. Wytrząsanie i tarcie w transporcie zdziera farbę i na powierzchni uszczelki pełno jest drobinek farby. Co ciekawe nie da się jej tak łatwo zmyć pod bieżącą wodą, cholera przywiera tak dobrze, że dopiero szczotkowanie w wodzie z płynem do naczyń i płukanie ją usuwa, ale mycie każdego kapsla i oglądanie go pod lupą to już chyba za wiele. Perfekcjonizm to straszna choroba.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Korkowanie, kapslowanie - przez Kuba - 2025-07-20 07:34 AM
RE: Korkowanie, kapslowanie - przez adrian26 - 2025-07-20 06:20 PM
RE: Korkowanie, kapslowanie - przez szo - 2025-07-21 07:25 AM
RE: Korkowanie, kapslowanie - przez Kuba - 2025-07-23 08:27 AM
RE: Korkowanie, kapslowanie - przez sww - 2025-08-10 03:48 PM
RE: Korkowanie, kapslowanie - przez Bartek - 2025-08-10 09:06 PM
RE: Korkowanie, kapslowanie - przez sww - 2025-08-10 10:20 PM
RE: Korkowanie, kapslowanie - przez blackpowder - 2025-08-11 08:35 AM

Skocz do: