Dziękuję Bartku, faktycznie wygląda bardzo podobnie. Wg Twojej tabeli jednak Charłamowskie to jabłka z dużą kwasowością, Grafsztynki ze średnią, a mi w pomiarach wyszła zatrważająco niska 
Wytłoczyłem wczoraj sok, zmierzyłem w nim cukier (13 Brix) a dziś miareczkowałem kwas (początkowe PH 3,83) i wyszło mi raptem 2.8g/L. Przed samym pomiarem jeszcze kalibrowałem PHmetr, zrobiłem nowy roztwór NaOH, wszystko po bożemu.
Same anomalie przy tych jabłkach się dzieją, mam nadzieję że chociaż cydr z nich wyjdzie znośny
, a jak nie to trudno, będą następne nastawy
Poniżej jeszcze screen z https://enolab.pl/kwasowosc-miareczkowa/

Wytłoczyłem wczoraj sok, zmierzyłem w nim cukier (13 Brix) a dziś miareczkowałem kwas (początkowe PH 3,83) i wyszło mi raptem 2.8g/L. Przed samym pomiarem jeszcze kalibrowałem PHmetr, zrobiłem nowy roztwór NaOH, wszystko po bożemu.
Same anomalie przy tych jabłkach się dzieją, mam nadzieję że chociaż cydr z nich wyjdzie znośny


Poniżej jeszcze screen z https://enolab.pl/kwasowosc-miareczkowa/