2025-10-07 07:13 AM
Ciekawe spostrzeżenie odnośnie odmian w tym roku.
Uprawiam YUarmington Mill i Dabinet.
Dabinet jest debeściak - jabłko twarde, wyciska się łatwo aż do suchego wióra wręcz błyskawicznie i daje dobry uzysk soku, choć u mnie uzyskał mniejszy cukier (14 brix) niż YM (17,5 brix <- to nie jest błąd pomiarowy - mierzone refraktometrem).
YM z kolei wysoki cukier, ale po zmieleniu przypomina budyń 0 ciężko sie wyciska, uzysk słabszy bo tak łatwo przez worek nie przechodzi, ale plenny bardzo. Niemniej nie oddalbym go za nic w świecie - ten aromat i cuvee z dabinettem jest super ,a le przy wyciskaniu myślałem uporczywie o szpadlu... później dopiero przeszło.
Przymierzam się do Kingstonblack - ktoś podpowie jak się z tym pracuje przy wyciskaniu - bardziej jak YM czy dabinet? Czy może jakaś inna odmiana - najchętniej podobna w obróbce do Dabinetta jednak.
Uprawiam YUarmington Mill i Dabinet.
Dabinet jest debeściak - jabłko twarde, wyciska się łatwo aż do suchego wióra wręcz błyskawicznie i daje dobry uzysk soku, choć u mnie uzyskał mniejszy cukier (14 brix) niż YM (17,5 brix <- to nie jest błąd pomiarowy - mierzone refraktometrem).
YM z kolei wysoki cukier, ale po zmieleniu przypomina budyń 0 ciężko sie wyciska, uzysk słabszy bo tak łatwo przez worek nie przechodzi, ale plenny bardzo. Niemniej nie oddalbym go za nic w świecie - ten aromat i cuvee z dabinettem jest super ,a le przy wyciskaniu myślałem uporczywie o szpadlu... później dopiero przeszło.

Przymierzam się do Kingstonblack - ktoś podpowie jak się z tym pracuje przy wyciskaniu - bardziej jak YM czy dabinet? Czy może jakaś inna odmiana - najchętniej podobna w obróbce do Dabinetta jednak.

