2025-10-29 09:29 AM
(2025-10-28 07:09 PM)wojcyl napisał(a): Z racji, że mój refraktometr ma skalę do 30Brix, rozcieńczyłem do pomiaru koncentrat w proporcji 1:2 z wodą. Otrzymałem pomiar ok 23,4Brix, czyli nierozcieńczony koncentrat powinien mieć ok 70Brix.
Pamiętaj, że Brix to gramy cukru w 100 gramach roztworu.
Więc rozcieńczając 1:2 z wodą jest duża różnica, czy rozcieńczysz 1:2 objętościowo czy 1:2 wagowo.
Ale, idąc do meritum,
Najlepiej moim zdaniem jest zapasteryzować lub sobie porcję soku z którego robiłeś cydr w słoikach (lub zamrozić w plastikowych butelkach).
Masz jego dokładne pomiary i możesz dokładnie określić ile było cukru i ile go dodać.
I wiesz co w nim było, bo w tym koncentracie nie wiesz ile i jakich zawiera on konserwantów i co tam w nim złego siedzi.

