2025-10-29 09:46 AM
Nie powiem Ci na szybko jak dokładnie działa ten kalkulator i czy się skaluje dla dużych gęstości, bo robiłem go 10 lat temu i musiałbym odkopać kod 
Ale ogólnie pomiar Brix koncentratu wygląda OK, one mają ~70 Brix.
Teraz bierzesz tabele Circular 440 i tam masz:
Czyli gdyby to była woda z cukrem, to byłoby tam cukru ~940g/L. Ale to nie są tylko cukry, tylko ogólnie wszystkie rozpuszczone substancje. W soku/koncentracie jabłkowym cukry stanowią średnio 82% rozpuszczonych substancji (+/- 10%). Czyli w tym koncentracie jest jakieś 750 g/L cukru. Czyli ~11mL to odpowiednik 8g cukru.

Ale ogólnie pomiar Brix koncentratu wygląda OK, one mają ~70 Brix.
Teraz bierzesz tabele Circular 440 i tam masz:
Czyli gdyby to była woda z cukrem, to byłoby tam cukru ~940g/L. Ale to nie są tylko cukry, tylko ogólnie wszystkie rozpuszczone substancje. W soku/koncentracie jabłkowym cukry stanowią średnio 82% rozpuszczonych substancji (+/- 10%). Czyli w tym koncentracie jest jakieś 750 g/L cukru. Czyli ~11mL to odpowiednik 8g cukru.

