Koncentrat do refermentacji - obliczenia
#8
Zbyszku, masz rację nie pomyślałem o tym że rozcieńczając 10ml koncentratu z 20ml wody pracuję na objętości a nie wadze. Nie mniej faktycznie te 70 Brix myślę, że może być zgodne z prawdą, bo faktycznie wielu producentów koncentraty o takich parametrach oferuje.

Bartku, dziękuję za przypomnienie o tych tabelach oraz krótkie i zwięzłe przedstawienie metodologii obliczeń. Teraz już wszystko dla mnie jest jasne.

BTW. myślę, że najlepszą metodą byłoby jeszcze empiryczne porównanie nagazowania tego samego cydru z dodatkiem 11ml na litr koncentratu i 8g sacharozy przy pomocy manometrów założonych na butelki. Mam nadzieję, tylko że moje manometry mocowane na trytytki się przy tym nie rozszczelnią i cały pomiar nie pójdzie na marne Big Grin

Dziękuję wszystkim uczestnikom dyskusji za zaangażowanie i pomoc w moich rozważaniach Smile
Pozdrowienia
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Koncentrat do refermentacji - obliczenia - przez wojcyl - 2025-10-28 07:09 PM
RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - przez wojcyl - 2025-10-29 09:23 PM

Skocz do: