Pektoenzym kiedy dodawać?
#17
Dziękuję Bartku za odpowiedź,

Z tym CaCl2 chodziło chatowi o dodanie go przed pektoenzymem, potem pektoenzym a na koniec bentonit. Rzekomo podczas pasteryzacji z soku ubywa wapnia, który wspomaga pracę enzymów, dlatego zasugerował mi aby go w małej dawce zasuplementować. Następnie odczekać ok godziny a dopiero potem zadać pektoenzym.

Wkleję tutaj cytat z tego co wydobyłem z "rozmowy" z czatem:

"...Chlorek wapnia (CaCl₂) stosowany jako koagulant w klarowaniu cydru i moszczu. Jego rola nie polega na „opadzeniu osadu” sama z siebie – tylko na modyfikacji ładunku elektrycznego zawiesiny, tak aby inne środki klarujące zaczęły działać skuteczniej.

Dlaczego CaCl₂ pomaga? Mechanizm „mostków wapniowych”

Większość zmętnienia w soku jabłkowym to:
- pektyny (długie polisacharydy),
- które niosą ujemny ładunek (karboksylany –COO⁻) na powierzchni.

Dwie ujemnie naładowane cząstki odpychają się → pozostają w zawiesinie.

Wapń (Ca²⁺) jest jonem dwuwartościowym, więc:
- neutralizuje te ładunki,
- a nawet łączy dwie cząstki pektyny w „mostek”:

pektyna–COO⁻  Ca²⁺  ⁻OOC–pektyna

To powoduje:
- łączenie drobnych koloidów w większe agregaty,
- które mogą zostać łatwo „złapane” przez bentonit, żelatynę, PVPP, czy po prostu opaść.

Samo CaCl₂ rzadko powoduje klarowanie, ale przygotowuje grunt.

Gdzie to robi realną różnicę?

Najbardziej widoczne:

w pastryzowanych sokach NFC i sokach z tunelu, gdzie pektynoesteraza jest nieaktywna → pektyny są dłuuugie → zawiesina jest trwale stabilna.

Dla świeżo tłoczonego moszczu dodatkowy wapń jest często zbędny, bo naturalnie tam jest. "

Teoria czata jest w skrócie taka:
CaCl₂ → Enzym
Pektyny przestają się odpychać → enzym może je pociąć
Enzym → Bentonit
Białka i pektyny przechodzą w łatwe do związania formy
Bentonit na końcu
Oczyszcza wszystko i zbiera w klarowny osad

Spytałem również o różnicę między dodawaniem CaCl2 do tego klarowania, a w keevingu i wg. niego różnica jest w dawce. W keevingu rzekomo ok 10-20x więcej się go stosuje przez co efektem jest pektynowa czapa. Piszę to w dużym skrócie, bo opis tam był baaaaardzo szczegółowy (choć mam wrażenie, że może trochę halucynował)

W każdym razie zamówiłem już CaCl2 i myślę, że zrobię taką próbę. Najlepiej to sprawdzić empirycznie Smile

Na koniec zapytam jeszcze o moje dwa pierwsze pytania,
1. Czy zlewanie znad wytrąconych pektyn, przed bentonitem ma sens? Zastanawiam się, czy jak dodam bentonit i znów sok zamieszam to zamiast wyłapać to co jeszcze pływa w soku, on zwiąże mi się z tym co i tak się już wytrąciło i osłabię jego działanie...
2. Jak długo trzymać sok na bentonicie? Czy jeśli już widzę po kilku-nastu h całkiem sporą warstwę osadu, mogę liczyć, że jeszcze coś się magicznego zadzieje? Czy już po zawodach i nie ma sensu czekać dalej?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pektoenzym kiedy dodawać? - przez romekxyz - 2020-10-03 05:43 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2020-10-03 06:58 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez blackpowder - 2020-10-03 09:45 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2020-10-03 11:09 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez blackpowder - 2020-10-03 02:14 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez radoL - 2021-04-13 11:13 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2021-04-13 12:21 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez blackpowder - 2021-04-13 12:59 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez newrom - 2021-04-13 07:14 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez radoL - 2021-04-14 03:50 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Sebastian23 - 2022-08-07 01:12 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2022-08-08 09:33 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Sebastian23 - 2022-08-09 05:58 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez NatalizaKasp - 2025-05-31 10:47 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez wojcyl - 2025-11-10 12:21 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2025-11-10 10:02 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez wojcyl - 2025-11-10 11:27 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2025-11-11 09:13 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez wojcyl - 2025-11-11 10:12 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez ZbyszekTW - 2025-11-12 04:04 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2025-11-12 08:08 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez wojcyl - 2025-11-12 02:01 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2025-11-12 02:22 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez wojcyl - 2025-11-15 02:42 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2025-11-15 03:31 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez wojcyl - 2025-11-15 03:34 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez wojcyl - 2025-11-16 10:08 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez szo - 2025-11-17 06:50 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez ZbyszekTW - 2025-11-17 01:16 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2025-11-17 02:03 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez wojcyl - 2025-11-17 02:20 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez wojcyl - 2025-11-18 11:13 PM

Skocz do: