2025-11-12 08:08 AM
W cydrach nie ma problemu z białkami, bo tych w soku jabłkowym jest bardzo mało. Zamglenia, jeśli się pojawiają, są powodowane przez pektyny i polifenole, które wytrącają się z czasem, pod wpływem działania alkoholu, albo np. po włożeniu do lodówki.
Klarowanie soku poprzez rozbijanie pektyn jest polecane do kwaśnych soków, w których nie da się przeprowadzić keevingu. Cydr z takiego soku też się da zatrzymać zanim skończy się cukier, chociaż może wymagać trochę więcej zlewania znad osadu. Tak czy inaczej, sok na cydr powinien być wstępnie oczyszczony (podobnie chyba jak w przypadku białego wina).
Klarowanie soku poprzez rozbijanie pektyn jest polecane do kwaśnych soków, w których nie da się przeprowadzić keevingu. Cydr z takiego soku też się da zatrzymać zanim skończy się cukier, chociaż może wymagać trochę więcej zlewania znad osadu. Tak czy inaczej, sok na cydr powinien być wstępnie oczyszczony (podobnie chyba jak w przypadku białego wina).


