2025-11-12 02:01 PM
Dziękuję bardzo Zbyszku za Twoją opinię, nie słyszałem jeszcze o tym Lafazym CL, dziękuję za trop.
Po zgooglowaniu widzę, że niestety jest on w dosyć dużych opakowaniach dostępny i wychodzi dosyć drogo (120zł za opakowanie 100g, które starcza na 5000-20000L) - póki co to jeszcze nie są moje wolumeny
Ja na ten moment korzystam z takiego powiedzmy też ciut bardziej profesjonalnego Safizym Clar od CentrumFermentacji, ale spróbuję w następnej próbce dać 1,5 zalecanej dawki, a po kilku h, tak jak zalecasz bez zlewania od razu bentonit.
Co do klarowania przed fermentacją na błysk, myślę że masz rację. Na wykładzie z Tomkiem z CentrumFermentacji właśnie się dowiedziałem, że jeśli w soku brakuje zmętnień (mamy zbyt klarowny) to drożdże nie mają się też czego łapać, żeby "podróżować" po objętości soku, co w efekcie daje dużo trudniejszą fermentację. Czasem w takich przypadkach dodaje się jakiś preparat celowo lekko zmętniający nastaw, aby ułatwić drożdżom pracę.
A co do zlewania do balona pod korek, oczywiście tak robię i czekam aż się wyklaruje. Chciałem tylko nieco skrócić ten okres czekania, stąd moje poszukiwania. Zakładam że im mniejsze zmętnienie początkowe, tym krócej będzie mogło trwać leżakowanie.
Pozdrowienia
Po zgooglowaniu widzę, że niestety jest on w dosyć dużych opakowaniach dostępny i wychodzi dosyć drogo (120zł za opakowanie 100g, które starcza na 5000-20000L) - póki co to jeszcze nie są moje wolumeny
Ja na ten moment korzystam z takiego powiedzmy też ciut bardziej profesjonalnego Safizym Clar od CentrumFermentacji, ale spróbuję w następnej próbce dać 1,5 zalecanej dawki, a po kilku h, tak jak zalecasz bez zlewania od razu bentonit.
Co do klarowania przed fermentacją na błysk, myślę że masz rację. Na wykładzie z Tomkiem z CentrumFermentacji właśnie się dowiedziałem, że jeśli w soku brakuje zmętnień (mamy zbyt klarowny) to drożdże nie mają się też czego łapać, żeby "podróżować" po objętości soku, co w efekcie daje dużo trudniejszą fermentację. Czasem w takich przypadkach dodaje się jakiś preparat celowo lekko zmętniający nastaw, aby ułatwić drożdżom pracę.
A co do zlewania do balona pod korek, oczywiście tak robię i czekam aż się wyklaruje. Chciałem tylko nieco skrócić ten okres czekania, stąd moje poszukiwania. Zakładam że im mniejsze zmętnienie początkowe, tym krócej będzie mogło trwać leżakowanie.
Pozdrowienia

