Co jest z tym Blg w kupnych sokach?
#1
Na początku jako, że to pierwszy wpis, głośne dzień dobry!

Posiadam prosty cukromierz Biowinu.
Niby sprawa prosta. Wyciskam sok z jabłek i mierze Blg = 15.
Wiem, że ok. 3/20 z tego to nie cukry, czy tez cukry niefermentowane (tak podają dla soku z winogron).
Tzn. mam ok. 127.5 g cukrów fermentowanych na litr czyli osiągnę jakieś 7.5% alkoholu - tzn. 1% z 17g.
(W ulotce  do cukromierza podobnie przeskalowuje to producent)
Pewnie popełniłem jakiś błąd przy pomiarze - sok nie był super sklarowany ale faktycznie był słodki,
wiec wszystko się raczej zgadza.

Innym razem biorę sok tłoczony Solevita NFC, mętny, pasteryzowany. Z tabelki wynika, że ma 11g weglowodanów na 100ml w tym cukry 10g. Cukromierz pokazuje mi 11 Blg. Trochę się nie zgadza, bo jakoś za mało niecukrów ale wnikliwa analiza procesu produkcji pokazuje, że takie soki się też filtruje. Dodatkowo nie wiem jaki wpływ ma pasteryzacja.
W zasadzie wiec nadal wszystko jest OK.

Ostatnio  zaś zmierzyłem sok Riviva z Biedronki. Pasteryzowany z koncentratów, klarowny.
Węglowodany z etykiety to 10g a Blg = 12 !!! Coś za wysokie
(Na marginesie kwasowość 6.5 więc całkiem OK)
Ale skąd się wziął tak wysoki Blg szczególnie porównując sok klarowny do soku tłoczonego.
O ile pamiętam to wszystkie te soki mają wartość kaloryczna w zakresie 42-47 kcal i to ten z Biedronki ma ich mniej.
Wynikało by z tego, że klarowny sok Riviva ma więcej niefermentowanych składowych dających wkład do gęstości niż tłoczony!!!
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Co jest z tym Blg w kupnych sokach? - przez Adam - 2019-01-30 12:42 PM
RE: Co jest z tym Blg w kupnych sokach? - przez Bartek - 2019-01-30 06:43 PM
RE: Co jest z tym Blg w kupnych sokach? - przez Adam - 2019-01-31 12:13 PM

Skocz do: