Refermentacja
#6
To zależy czy dodawałeś pożywki w czasie fermentacji, na jakich drożdżach był fermentowany, ile zostawiłeś powietrza w szyjce pod kapslem jaki poziom nasycenia przewidujesz otrzymać i jaka była aktywność drożdży w czasie butelkowania no i temperatura refermentacji. Z moich doświadczeń w przypadku cydru w stylu West Country fermentowanego bez DAP'u na drożdżach np. safale S-04 czy US-05 cydr musujący nasyca się Co2 około 4 miesiące w temp około 15 0C (ciśnienie w butelce 1,7 bar), kolejne 4 dojrzewa do degorżowania. Najdłużej - 2 lata nasycają się cydry na Lalvin V-116 (!?). W przypadku cydrów z keeving'u już nie jest tak prosto. Czasami refermentacja rusza a czasem nie, ale tu dopiero zbieram doświadczenie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Refermentacja - przez Intruz - 2019-05-28 04:56 PM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2019-05-29 08:11 AM
RE: Refermentacja - przez Intruz - 2019-06-03 05:20 PM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2019-06-04 07:16 AM
RE: Refermentacja - przez radoL - 2022-05-18 10:30 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-18 04:00 PM
RE: Refermentacja - przez radoL - 2022-05-24 07:13 AM
RE: Refermentacja - przez sykii1 - 2022-05-26 06:40 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-26 10:43 AM
RE: Refermentacja - przez sykii1 - 2022-05-26 11:31 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-26 01:57 PM
RE: Refermentacja - przez Henrix - 2022-08-04 10:56 AM
RE: Refermentacja - przez ZbyszekTW - 2022-08-04 11:59 AM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2022-08-05 07:45 AM

Skocz do: