cydr
#12
Ja też jestem zwolennikiem tych bardziej kwaśnych ? Trochę kombinowałem z odmianami, które miały dawać pełność smaku (taniny) ale zawsze za nimi szedł kwas. Zresztą pojęcie kwasowości jest subiektywne. Ja piję wina wytrawne i to często właśnie o dużej kwasowatości.

Przy zawartości kwasów w soku jabłkowym ok. 7g/l cydr jest moim zdaniem już na górnej granicy pijalnosci.
Warto mierzyć poziom kwasowości!
Już na etapie soku wiesz co masz.
Przy mocno dojrzałych jabłkach i niektórych odmianach może być poniżej 5g a to już daje fajny cydr choć przy tych odmianach trochę płaski.
Opcją jest dosładzane niefermentowalnymi alkoholami cukrowymi typu ksylitol czy erytrol.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
cydr - przez DanielW35 - 2020-08-10 07:41 AM
RE: cydr - przez blackpowder - 2020-08-10 09:22 AM
RE: cydr - przez DanielW35 - 2020-08-10 09:53 AM
RE: cydr - przez Bartek - 2020-08-10 12:29 PM
RE: cydr - przez DanielW35 - 2020-08-10 07:08 PM
RE: cydr - przez blackpowder - 2020-08-11 08:48 AM
RE: cydr - przez Bartek - 2020-08-11 07:00 AM
RE: cydr - przez Bartek - 2020-08-11 10:49 AM
RE: cydr - przez DanielW35 - 2020-08-11 04:57 PM
RE: cydr - przez Bartek - 2020-08-11 06:11 PM
RE: cydr - przez DanielW35 - 2020-08-11 06:57 PM
RE: cydr - przez Adam - 2020-09-12 10:14 PM

Skocz do: