Pierwszy Cydr, proszę o sugestie
#13
(2020-11-02 10:33 AM)Bartek napisał(a): Dosładzanie sokiem do refermentacji jest OK, ale nic w kwestii kwasu nie zmieni.

Do refermentacji dadajesz ~8g/L cukru. Sok z Renet będzie miał ~130g/L cukru. Więc potrzebujesz go dodać ~60ml / litr.
Jeśli obecnie cydr ma 3,5g/L kwasu i dodasz 60ml/L soku o kwasowości załóżmy 7,5g/L, to w efekcie kwasowość zwiększy się raptem do 3,75g/L.

Moim zdaniem lepiej jakbyś sobie z tych Renet zrobił cydr i potem zmieszał do smaku z tym co masz obecnie, np. w proporcji 8:2 (ale to zależy od tego jak bardzo kwaśny będzie ten cydr z Renet).

Ewentualnie, możesz zawsze dosypać sproszkowanego kwasu jabłkowego - dość nietypowe w naszych warunkach, ale jak najbardziej praktykowane w przypadku jabłek z małą ilością kwasu.

Wycisnąłem sok z jednego jabłka szarej renety, wyszło 9 g/l kwasu, także połowę zrobię z cukrem połowę z sokiem, zobaczymy co wyjdzie, na robienie drugiego cydru mam za mało szarej renety.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-27 11:38 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-27 06:07 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-10-27 08:45 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-27 09:35 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-10-27 10:14 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-28 11:16 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-10-28 04:29 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-28 06:08 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-31 09:45 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez newrom - 2020-11-02 10:01 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-11-02 10:33 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-11-02 06:05 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2021-02-06 08:26 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2021-02-25 08:50 PM

Skocz do: