Vital FRESH od Sokpolu na cydr
#6
Cydr po kolejnym miesiącu nadal lekko drożdżowy. Nagazowany średnio i tak miało być. W smaku mocno wytrawny i kwaśny, ale nie za bardzo. Tanin bardzo mało. Aromat wyostrzył się w kierunku świeżych jabłek, choć sok był przecież pasteryzowany. Gruszki zniknęły. Niestety, nadal nieco płaski i bez głębszej treści, ale skąd ona miałaby się niby wziąć? Nie można się spodziewać cudów. W końcu to w 50% woda kranowa z miejskiego wodociągu Big Grin
Dałabym uczciwe 4,t/10  punktów, a mój M dałby nawet 5... samochwała Wink

Jak mielibyście płacić za Cydr Lubelski, czy nawet Chyliczki, to bardziej się kalkuluje kupić w/w sok, dodać drugie tyle wody, dosłodzić ciut i przefermentować. Wyjdzie przyjemny, lekki i rześki cydr wytrawny. Po pół roku w piwnicy, to nie tylko Lubelski się schowa, ale nawet Chyliczki - ze względu na cenę.

Jak ktoś lubi lekkie i rześkie cydry, to można zrobić go 1:1 sok z wodą.
POLECAM!
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Vital FRESH od Sokpolu na cydr - przez kuneg - 2021-06-16 09:34 AM
RE: Vital FRESH od Sokpolu na cydr - przez newrom - 2021-06-16 10:13 AM
RE: Vital FRESH od Sokpolu na cydr - przez kuneg - 2021-06-16 11:41 AM
RE: Vital FRESH od Sokpolu na cydr - przez kuneg - 2021-06-26 10:37 PM
RE: Vital FRESH od Sokpolu na cydr - przez kuneg - 2021-07-08 10:05 PM
RE: Vital FRESH od Sokpolu na cydr - przez kuneg - 2021-08-05 07:12 PM
RE: Vital FRESH od Sokpolu na cydr - przez kuneg - 2021-12-27 10:51 PM

Skocz do: