Keeving z pasteryzowanego soku
#1
Witam Forumowiczów!
Pojedyncze warki mam już za sobą, ale nazwałbym to raczej alkoholowym sokiem jabłkowym, a nie cydrem. Po tych wstępnych próbach, w poszukiwaniu wiedzy trafiłem tutaj. Wink
Z racji braku miejsca i aktualnej pory roku, pozostają mi próby z sokiem NFC. Zaintrygował mnie keeving i możliwość spowolnienia fermentacji w wyższych temperaturach. Po wczytaniu się w post Bartka, wysnuwam wniosek, że dałoby się go przeprowadzić również w soku sklepowym, mój tok rozumowania poszedł poniższym torem:

-pasteryzacja dezaktywuje pektoenzym, ale nie spotkałem się z informacją, by same pektyny na tym cierpiały
-skoro pektyny są obecne, to w jakimś stopniu keeving jest realny (nie wiadomo ile ich było w soku pierwotnym, więc efekt prawdopodobnie będzie dużo słabszy, ale jednak)
-pomijając zalety dzikiej fermentacji, nie jest ona chyba konieczna. W teorii wystarczy odczekać z dodaniem drożdży i dać je w znacznie zaniżonej dawce, by poderwać żel do powierzchni.

Bardzo ciekawi mnie, czy ktoś z Was już próbował i ew. jakie osiągnął skutki.
Wszelka krytyka mile widziana, wszak jesteśmy tu by się uczyć Big Grin
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Keeving z pasteryzowanego soku - przez JaKuba - 2022-01-04 06:32 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez Bartek - 2022-01-05 01:28 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez blackpowder - 2022-01-05 02:15 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez JaKuba - 2022-01-05 05:41 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez Bartek - 2022-01-06 09:18 AM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez blackpowder - 2022-01-06 02:12 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez JaKuba - 2022-01-15 07:59 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez Bartek - 2022-01-15 08:13 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez blackpowder - 2022-01-17 02:13 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez JaKuba - 2022-01-17 05:11 PM
RE: Keeving z pasteryzowanego soku - przez blackpowder - 2022-01-18 11:24 AM

Skocz do: