Biały nalot na powierzchni/pierwszy cydr
#2
Drożdże lub bakterie kożuchujące, dokładne ustalenie przeciwnika na podstawie foto raczej nie możliwe. Przyczyna infekcji: po zlewaniu do gąsiorków, pozostawiłeś zbyt dużo wolnego miejsca/powietrza w szyjce pod rurką ale tragedii nie ma. Może dopełnij damy pod korek cydrem z jednej butli, jeśli ostrożnie dolejesz wężykiem "z górką" to kożuszek wypłynie wtedy założysz rurki. Cydr zabutelkujesz gdy się sklaruje. Ten z damy którą dopełniałeś zabutelkuj i zobaczysz jak to wpłynie na walory smakowe, w tym przypadku radziłbym przy butelkowaniu dodać pirosiarczynu 150mg na/5L cydru i zostawiać w szyjkach minimalną ilość powietrza czyli kilka mililitrów. Taki minimalny dodatek pirosiarczynu nie zatrzyma refermentacji a nawet jak pokazuje praktyka ją przyspieszy! bo cerevisiae "lubią" takie środowisko, natomiast bakterie zdecydowanie nie. Pozwoli Ci to uniknąć wad w gotowym cydrze typu lotna kwasowość.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Biały nalot na powierzchni - przez blackpowder - 2022-07-12 12:48 PM
RE: Biały nalot na powierzchni - przez Garthel - 2022-07-12 06:01 PM

Skocz do: