Falstart
#3
Czyli jednak fermentacja przebiega prawidłowo. Jeśli fermentujesz w wiaderku, które nie gwarantuje szczelności to obserwacja rurki fermentacyjnej może Cię zmylić ta mała nieszczelność na pokrywie będzie później skutkować zaoctowaniem lub innymi problemami z cydrem. Tempo fermentacji będą oddawać pomiary spadku gęstości/Blg.
Pierwsze dni po zaszczepieniu to faza adaptacji drożdży i namnażania, spadek gęstości jest minimalny. Jeśli dodałeś 1kg cukru (który ma obj. =~0,6L) bezpośrednio do nastawu 11L /13Blg to wynikowe Blg jest średnią ważoną: (11*13+0,6*100)/(11+0,6)=17,5 Blg czyli blisko do 18 które zmierzyłeś tu jest kwestia niepewności pomiaru i dokładności balingometru.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Falstart - przez Mr_Turtle - 2022-09-16 10:02 AM
RE: Falstart - przez Mr_Turtle - 2022-09-17 10:59 AM
RE: Falstart - przez blackpowder - 2022-09-18 09:54 AM
RE: Falstart - przez Mr_Turtle - 2022-09-19 09:04 AM

Skocz do: