Sok ze sklepu - jaki polecacie? + dodatki dla poprawy parametrów
#1
Hej!
Jaki gotowy sok ze sklepowych marek polecacie do produkcji cydru? Chce zacząć eksperymenty, ale na razie na gotowym produkcie, wykorzystanie własnego soku to projekt na przyszły rok Smile
Ten temat jest już bardzo fajnie opisany tutaj -> https://projektcydr.pl/blog/?p=713 ale jest to artykuł z 2016 r., więc może macie jakieś świeże obserwacje/wiedzę?
Bazując na linkowanym wyżej materiale szukam soku który miałby jak najwięcej tanin i kwasu, te które były najlepsze w zestawieniu z 2016 roku niestety są trudno dostępne. Myślę że zawartość cukru najłatwiej skorygować, jeżeli będzie go mało to się go doda, z kwasem też sobie poradzę (jeżeli będzie mało planuje dodać kw. jabłkowy), najgorzej z taninami, ale są też te dostępne do domowych win (jeżeli polecacie któryś z produktów też chętnie się dowiem).
Nie ukrywam że cena surowca też ma znaczenie, jeżeli coś ma napisane "świeży sok z jabłek", jest zapakowane w szkło o obj. 250ml potrafi kosztować koło 20zł/litr, co jest lekką przesadą Wink
Na przełomie października/listopada będę stawiał pierwsze cydry, postaram się przy okazji zmierzyć parametry soku który wykorzystam (cukier/kwas/taniny), a potem co z nim zrobiłem (planuje kilka wersji z korekcją parametrów i niemodyfikowanym sokiem jako próbę kontrolną).
Pozdrawiam!
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Sok ze sklepu - jaki polecacie? + dodatki dla poprawy parametrów - przez Jerchacz - 2022-09-28 11:34 AM

Skocz do: