Mierzylem, sok biedronkowy i wyszlo kwasu 6.5-7g/L
a Blg 12. Posluguje sie najprostszym cukromierzem z Biowinu. Do kwasowosci tez mam od nich gotowy zestaw. Ale widzialem, ze sa tez soki, ktore maja 2g/100ml cukrow mniej. To i mniej kwasu.
W moim wiecej kwasu to wiecej cukru.
Raczej typowe klarowane soki do picia sa kwaskowate. A pomiary mi koreluja z odczuciami. Choc dokladnosc pomiaru oceniam na 0.5g/l
Zerknalem na Twoje pomiary sokow i wszystkie maja zdecydowanie mniejsza kwasowosc.
Musze "skalibrowac" moje pomiary. A chcialem byc leniwy i nie bawic sie w chemika :/
Edit.
Zmartwila mnie mozliwosc wykonania zlych pomiarow a z drugiej strony ucieszyla perspektywa mniej wytrawnych nastawow
Skonczylo sie tym, ze z rana zamowilem blekit bromotymolowy i NaOH. Trzeba bylo tak od razu.
A zeby nie czekac bezczynnie pomyslalem, ze zmiareczkuje na probe moze jakis slaby kwas.
W domu byl cytrynowy. Myslalem, ze bede musial bawic sie w przeliczanie itp. a sie okazalo, ze masa molowa jablkowego = 134g a cytrynowego = 192g.
Ten pierwszy ma 2 grupy kwasowe a drugi 3!
Czyli w zasadzie przelicznik jak 1:1.
Zrobilem roztwor 7.5g/L.
Miareczkowanie dalo wynik 7.8g/L.
Czyli pomiar Elsterow i poprzednich sokow jest poprawny.
Choc kartonik Riviva jest do powtorki. Moglem, o ile pamietam przemiareczkowac do koloru niebieskiego. Szacuje jakies 0.5g.
Warto, tez wiedziec, ze roztwor z Biowinu ma stezenie wyzsze niz 0.1 mol/L tak, ze 1ml odpowiada 1g kwasu.
Probka tez ma mniejsza objetosc ok. 8ml.
Na koniec szybki pomiat Szampiona z dyskontu.
3g/L !!!
Dosladzacz moze i dobry ale widac, co z jablkiem robi czas spedzony w chlodni.
P.S. A te 7.5g/L trzeba bedzie doslodzic
a Blg 12. Posluguje sie najprostszym cukromierzem z Biowinu. Do kwasowosci tez mam od nich gotowy zestaw. Ale widzialem, ze sa tez soki, ktore maja 2g/100ml cukrow mniej. To i mniej kwasu.
W moim wiecej kwasu to wiecej cukru.
Raczej typowe klarowane soki do picia sa kwaskowate. A pomiary mi koreluja z odczuciami. Choc dokladnosc pomiaru oceniam na 0.5g/l
Zerknalem na Twoje pomiary sokow i wszystkie maja zdecydowanie mniejsza kwasowosc.
Musze "skalibrowac" moje pomiary. A chcialem byc leniwy i nie bawic sie w chemika :/
Edit.
Zmartwila mnie mozliwosc wykonania zlych pomiarow a z drugiej strony ucieszyla perspektywa mniej wytrawnych nastawow
Skonczylo sie tym, ze z rana zamowilem blekit bromotymolowy i NaOH. Trzeba bylo tak od razu.
A zeby nie czekac bezczynnie pomyslalem, ze zmiareczkuje na probe moze jakis slaby kwas.
W domu byl cytrynowy. Myslalem, ze bede musial bawic sie w przeliczanie itp. a sie okazalo, ze masa molowa jablkowego = 134g a cytrynowego = 192g.
Ten pierwszy ma 2 grupy kwasowe a drugi 3!
Czyli w zasadzie przelicznik jak 1:1.
Zrobilem roztwor 7.5g/L.
Miareczkowanie dalo wynik 7.8g/L.
Czyli pomiar Elsterow i poprzednich sokow jest poprawny.
Choc kartonik Riviva jest do powtorki. Moglem, o ile pamietam przemiareczkowac do koloru niebieskiego. Szacuje jakies 0.5g.
Warto, tez wiedziec, ze roztwor z Biowinu ma stezenie wyzsze niz 0.1 mol/L tak, ze 1ml odpowiada 1g kwasu.
Probka tez ma mniejsza objetosc ok. 8ml.
Na koniec szybki pomiat Szampiona z dyskontu.
3g/L !!!
Dosladzacz moze i dobry ale widac, co z jablkiem robi czas spedzony w chlodni.
P.S. A te 7.5g/L trzeba bedzie doslodzic