Liczba postów: 646
Liczba wątków: 84
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
42
A, pytałeś o cichą fermentację - cicha to koncept z piwowarstwa, gdzie drożdże dojadają trudne do przetworzenia cukry złożone. W cydrze takich nie ma. Fermentacja po prostu zwalnia. Ja osobiście dzielę fermentację na okres burzliwy - kiedy się pieni i trzeba zostawić więcej miejsca, i po tym okresie - kiedy można przelać do mniejszej, lub dolać pod korek, jeśli masz z czego. Potem ewentualnie mówimy o drugiej fermentacji - to już jest fermentacja mlekowa, FJM/MLF.
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2024 Oct
Reputacja:
0
Lokalizacja: Warszawa
Nie odlałem na cichą fermentacje. Zostawiłem z osadem. Bałem się ryzyka z cichą fermentacja
Liczba postów: 646
Liczba wątków: 84
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
42
Najważniejsze: nie otwieraj. Nie wpuszczaj powietrza. Jak na powierzchni zobaczysz coś niepokojącego (typu pojawiający się nalot, delikatna błonka) - zlewaj do mniejszej, lub uzupełnij pod korek, może być nawet sokiem.
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2024 Oct
Reputacja:
0
Lokalizacja: Warszawa
2024-10-07 10:55 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-10-07 12:10 PM przez Ognob100.)
Jak zleje z nad osadu i dodam sok to fermentacja burzliwa zacznie się od nowa?
Liczba postów: 646
Liczba wątków: 84
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
42
Dodany sok zacznie fermentować, ale to jest już bardzo spokojny proces - zakładam że dodasz do w sumie ~10% - nie będzie się pienić, więc możesz podlać blisko korka.
Żeby zrobić nagazowany cydr, przy zlewaniu do butelki dodaj 4g cukru / butelkę 0,5L.
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2024 Oct
Reputacja:
0
Lokalizacja: Warszawa
2024-10-07 12:10 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-10-07 12:19 PM przez Ognob100.)
Jak uniknąć fermentacja mlekowej? Czy wystarczy zlac z nad osadu do mniejszego, nalac pod sam korek i zostawić zamknięte pod korek czy musi być rurka?
Jak użyć butelki z CO2?
Liczba postów: 646
Liczba wątków: 84
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
42
Sposoby unikania fermentacji mlekowej:
- trzymanie cydru w niskiej temperaturze (poniżej ~15C)
- pasteryzacja zabutelkowanego cydryu
- siarkowanie cydru podczas butelkowania, rzędu 1g pirosiarczynu / 10L
Nie rozumiem pytania o butlę CO2
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2024 Oct
Reputacja:
0
Lokalizacja: Warszawa
Teraz żeby się upewnić skoro moja fermentacja już ustalą zlewam z nad osadu, dolewam ubytek sokiem i odstawiam z rurka na fermentacja w chłodne miejsce.
Jaka jest najniższa temperatura w jakiej mogę trzymać?
Liczba postów: 646
Liczba wątków: 84
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
42
Tak.
Powyżej 10C wystarczy. Jak będzie mniej, to będziesz musiał długo czekać.