Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr?
#41
A'propos pkt.3 - myślę że właśnie dlatego tak dużo wśród typowo cydrowych odmian jest jabłek "słodko-gorzkich", żeby nie musieć chodzić na kompromis pomiędzy kwasem i taninami Smile

Ech... tylko, że trzeba je mieć.

Jeszcze małe podsumowanie dotyczące
cydrów z gotowych soków NFC.
Myślę, że jednak już na wstępie dużo tracą
w stosunku do cydrów ze świeżego soku.
I myślę, że to nie dosładzanie o około 2 Blg ma na to wpływ.
Odpowiedz
#42
Czy ktoś próbował przerobić Starkinga?

Próbując pierwszych jabłuszek z Dabinetta przyszedł mi na myśl Starking. Ma on sporo tanin, niewiele mniej, wydawało by się organoleptycznie, niż świeży Dabinett, stąd moje skojarzenie.
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz
#43
Ja będę robić do miesiąca cydr blend z różnych odmian m.in. Starking. Skąd informacja że ma sporo tanin?
Odpowiedz
#44
Dzień dobry, z uwagi na miejsce zamieszkania zainteresowałem się jedną z endemicznych i tradycyjnych odmian jabłoni, jaką jest Złotka Kwidzyńska. Teoretycznie jest ona zbliżona do Renety, stąd powinna nadawać się na cydr. Czy ktoś kiedyś miał styczność z przetwórstwem jabłek tej odmiany?
Odpowiedz
#45
Szajsiwo,
To nie jest informacja, a przypuszczenie - po spróbowaniu (pomiar gębowy Wink )
Smaku i wyglądu Starkinga nie da się zapomnieć. Daj znać, jak wypadnie Starking w rzeczywistości.

Gombrowicz
Zrób z niej cydr i opisz. Sprawdź najpierw parametry danej odmiany - a przede wszystkim kwas. Najprawdopodobniej będziesz pionierem. Smile
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz


Skocz do: