2024-10-10 09:27 AM
Cydrownia Dwaj Bracia funkcjonuje od bardzo niedawna - obecny rocznik jest dopiero drugim, jaki wypuścili na rynek. Bracia (bo wygląda na to, że cydrownicy faktycznie są braćmi) robią cydry na bazie odmian deserowych, i robią je bardzo porządnie - co jest miłą odmianą po tym czego miałem okazję doświadczać w ostatnich kilku dniach. Mają w ofercie zarówno cydry normalne jak i smakowe. Wypuszczają bardzo krótkie serie - dosłownie po kilkaset butelek - stąd też niektóre z bieżącego rocznika już się pokończyły. Z normalnych cydrów, udało mi się dostać trzy: Antonówka, Alwa Naturalna oraz Rajska Kronselka.
Antonówka
Cydr tak na prawdę z dwóch odmian: tytułowej Antonówki oraz Alwy - prawdopodobnie dla złamania Antonówkowej kwasowości. Kwasowość złamać się udało i osiągnięty poziom 4,5g/l doskonale do tego cydru pasuje. Niestety, złamana została również sama Antonówka - w porównaniu z innymi cydrami z tej odmiany, ten jest bardzo mało "antonówkowy". Da się gdzieś tam pod spodem doszukać Antonówki, jest jej odrobinę w posmaku - ale ogólny profil tego cydru uciekł w kierunku typowego cydru z odmian deserowych. Czuć w nim taką charakterystyczną deserową skórkę/pestkę/ogonki - nie wiem konkretnie co powoduje ten smak, ale jest mi on dobrze znany z cydrów na bazie deserowych odmian. Cydr jest jasny, nieco mętny i bardzo lekko nasycony; po nalaniu szybko staje się całkiem spokojny. Zapach przyjemny, ale mało intensywny. Smak lekki, również przyjemny, z delikatnym posmakiem od-antonówkowym. Struktura i wrażenie w ustach typowe dla użytych odmian, cienkie. Profil czysty, bez wad i dyskusyjnych niuansów. Pozytywny cydr, aczkolwiek prosty.
Kwasowość całkowita: ~4,5g/l
Gęstość: 0,999
Nie zawiera siarczynów.
Alwa Naturalna
Jak sama nazwa wskazuje, cydr na bazie jabłek odmiany Alwa. Kolor jasny, w pełni klarowny, musujący. Zapach wyraźny, przyjemny - powiedziałbym że taki jabłkowy, co wbrew pozorom w cydrach nie zdarza się często. Dobra kontrola kwasowości. Natomiast smak, w porównaniu z zapachem, zaskakująco mało intensywny. Wrażenie w ustach i struktura - neutralne, proste. Jest to solidnie zrobiony cydr, o czystym profilu, bez wad i dziwnych niuansów. Poprawny, ale mało interesujący. Jest to taki rodzaj cydru, który ja osobiście widzę w roli bazy do drinka. Tak jak niedaleko spada jabłko od jabłoni, tak i cydr do jabłka daleko się nie ucieknie - inne cydry z Alwy też takie są.
Kwasowość całkowita: ~4g/l
Gęstość: 0,995
Nie zawiera siarczynów.
Rajska Kronselka
Jabłka odmian Kronselska oraz Cesarz Wilhelm, okraszone rajskimi jabłuszkami. Jasny, ładny kolor, klarowny. Nasycony, ale po nalaniu nie musuje. W zapachu wyczuwalne nuty rajskich jabłuszek - faktycznie, tak jak podano na etykiecie, można powiedzieć że to jest taka wytrawna śliwka. Smak również wyraźnie podąża w kierunku rajskich jabłuszek - nieco zbyt surowych i szorstkich - przesłaniając tym samym walory odmian bazowych. W smaku wyczuwalna przewodnia nuta śliwki. Wrażenie w ustach przyjemne i wyraźnie ściągające, które mnie osobiście bardzo odpowiada. Delikatny posmak. Podobnie jak poprzednio: solidna robota cydrownika, celne wyczucie kwasowości i brak jakichkolwiek wad. I to bez używania siarczynów!
Kwasowość całkowita: ~4,75g/l
Gęstość: 0,996
Nie zawiera siarczynów.
Szkoda marnować taki warsztat na deserowe odmiany! Kolejny etap: jabłka
Antonówka
Cydr tak na prawdę z dwóch odmian: tytułowej Antonówki oraz Alwy - prawdopodobnie dla złamania Antonówkowej kwasowości. Kwasowość złamać się udało i osiągnięty poziom 4,5g/l doskonale do tego cydru pasuje. Niestety, złamana została również sama Antonówka - w porównaniu z innymi cydrami z tej odmiany, ten jest bardzo mało "antonówkowy". Da się gdzieś tam pod spodem doszukać Antonówki, jest jej odrobinę w posmaku - ale ogólny profil tego cydru uciekł w kierunku typowego cydru z odmian deserowych. Czuć w nim taką charakterystyczną deserową skórkę/pestkę/ogonki - nie wiem konkretnie co powoduje ten smak, ale jest mi on dobrze znany z cydrów na bazie deserowych odmian. Cydr jest jasny, nieco mętny i bardzo lekko nasycony; po nalaniu szybko staje się całkiem spokojny. Zapach przyjemny, ale mało intensywny. Smak lekki, również przyjemny, z delikatnym posmakiem od-antonówkowym. Struktura i wrażenie w ustach typowe dla użytych odmian, cienkie. Profil czysty, bez wad i dyskusyjnych niuansów. Pozytywny cydr, aczkolwiek prosty.
Kwasowość całkowita: ~4,5g/l
Gęstość: 0,999
Nie zawiera siarczynów.
Alwa Naturalna
Jak sama nazwa wskazuje, cydr na bazie jabłek odmiany Alwa. Kolor jasny, w pełni klarowny, musujący. Zapach wyraźny, przyjemny - powiedziałbym że taki jabłkowy, co wbrew pozorom w cydrach nie zdarza się często. Dobra kontrola kwasowości. Natomiast smak, w porównaniu z zapachem, zaskakująco mało intensywny. Wrażenie w ustach i struktura - neutralne, proste. Jest to solidnie zrobiony cydr, o czystym profilu, bez wad i dziwnych niuansów. Poprawny, ale mało interesujący. Jest to taki rodzaj cydru, który ja osobiście widzę w roli bazy do drinka. Tak jak niedaleko spada jabłko od jabłoni, tak i cydr do jabłka daleko się nie ucieknie - inne cydry z Alwy też takie są.
Kwasowość całkowita: ~4g/l
Gęstość: 0,995
Nie zawiera siarczynów.
Rajska Kronselka
Jabłka odmian Kronselska oraz Cesarz Wilhelm, okraszone rajskimi jabłuszkami. Jasny, ładny kolor, klarowny. Nasycony, ale po nalaniu nie musuje. W zapachu wyczuwalne nuty rajskich jabłuszek - faktycznie, tak jak podano na etykiecie, można powiedzieć że to jest taka wytrawna śliwka. Smak również wyraźnie podąża w kierunku rajskich jabłuszek - nieco zbyt surowych i szorstkich - przesłaniając tym samym walory odmian bazowych. W smaku wyczuwalna przewodnia nuta śliwki. Wrażenie w ustach przyjemne i wyraźnie ściągające, które mnie osobiście bardzo odpowiada. Delikatny posmak. Podobnie jak poprzednio: solidna robota cydrownika, celne wyczucie kwasowości i brak jakichkolwiek wad. I to bez używania siarczynów!
Kwasowość całkowita: ~4,75g/l
Gęstość: 0,996
Nie zawiera siarczynów.
Szkoda marnować taki warsztat na deserowe odmiany! Kolejny etap: jabłka