Jak wykonać afrometr
Cześć!
Chciałem troszeczkę odgrzać ten temat, bo sam aktualnie stanąłem w obliczu sprawdzenia poziomu nagazowania swoich wyrobów.
- Mariusz, czy mógłbyś się podzielić wrażeniami z tego zapięcia patentowego z manometrem? Gdzie i w jakiej cenie je nabyłeś?
- Bartek, znalazłem na jakimś starym Twoim wpisie radę z przerobieniem otwieracza do piwa z zamykaczem. Jak oceniasz to rozwiązanie po czasie? Czy jest to szczelne i warte powielenia?

Większość komercyjnych rozwiązań obecnie na rynku zaczyna swoje ceny od 200zł per zamknięcie, a przyznam, że chciałbym przynajmniej z 3 takie manometry mieć, żeby móc porównać kilka próbek na raz. Taka cena zdecydowanie jest nieadekwatna, podczas gdy zwykły manometr na Allegro to koszt rzędu 16-20zł.
Rozważam kupno samych manometrów z gwintem 1/4 cala, tylko pozostaje pytanie w co je wkręcić i jak uszczelnić Smile

Jeśli byście byli łaskawi podzielić się swoimi aktualnymi przemyśleniami na ten temat, byłbym bardzo rad. 

Dziękuję, pozdrawiam i niezmiennie podziwiam Twoją robotę Bartku!
Odpowiedz
Wykonanie na zamykaczu jest dość czasochłonne, poza tym na dłuższą metę nie jest do końca szczelne - zależy od zamykacza, ale te które można kupić obecnie są jakieś kiepskie... Więc ja ostatecznie uprościłem sobie sprawę i montuję manometr za pośrednictwem silikonowego korka, który przewiercam przez środek, daje klej i ściskam. Jedyna wada jest taka, że taki patent nie ma własnego mocowania, więc gaz wypycha go z butelki. Ja sobie z tym radzę stawiając butelkę pomiędzy dwoma półkami:

Odpowiedz
Super, dzięki bardzo!
Zamawiam w takim razie same manometry i dalej będę kombinował Smile Pozdrowienia!
Przy okazji zostawiam może w ramach inspiracji do dalszych eksperymentów kilka znalezionych w necie aktualnych rozwiązań (niestety kosztujących ponad 200zł szt Smile )

Odpowiedz

Skocz do: