Czas (siarkowanie - zadanie drożdży)
#2
Ktoś się już o to pytał, ale faktycznie to się pojawiło tylko w komentarzu pod wpisem - przeklejam tutaj:

Co do aplikacji SO2. To jest mikrobiologia, więc nie ma złotej zasady, że trzeba poczekać dokładnie tyle a tyle. Chodzi o to, że dodana siarka szkodzi również drożdżom – konkretnie chodzi o tzw. wolne SO2, którego zawartość szybko spada w pierwszych godzinach. Idealnie byłoby poczekać 24h, ja w praktyce czekam 2-4h – zależy jaki akurat mam plan dnia. Zdarzało mi się nic nie czekać, i start jest wtedy wolniejszy; a i raz czy dwa musiałem w takim przypadku ponowić aplikację, bo ewidentnie wytłukło mi te drożdże i nic nie ruszyło. Ale jeśli pójdziesz w umiarkowaną dawkę na start, rzędu 50-75ppm, to kilka godzin spokojnie wystarczy.

//Bartek
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Czas (siarkowanie - zadanie drożdży) - przez pawel - 2018-10-07 11:09 AM
RE: Czas (siarkowanie - zadanie drożdży) - przez Bartek - 2018-10-07 12:24 PM

Skocz do: