Czas (siarkowanie - zadanie drożdży)
#10
Dzień dobry,

Śpieszę donieść, że fermentacja wystartowała w sposób widoczny. Rurka daje znaki i - co cieszy - robi to w sposób niezbyt częsty (co ok 30-40 sekund), ale regularny.

Natomiast martwi pewna jednak wyczuwalna nuta siarko-wododorowa w zapachu z rurki. Czy to typowe, kiedy fermentacja startuje nieco później i drożdże muszą się zawczasu namęczyć (tak jak np. w przypadku przypadku tych nastaw, których zdjęcia załączałeś wyżej)? Czy jest prawdopodobieństwo, że ten "szum siarkowodorowy" zniknie? Czy następnym razem warto dać więcej pożywki albo po prostu więcej drożdży w stosunku do ilości zadanych teraz?

Pozdrawiam
Paweł
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Czas (siarkowanie - zadanie drożdży) - przez pawel - 2018-10-07 11:09 AM
RE: Czas (siarkowanie - zadanie drożdży) - przez pawel - 2018-10-14 08:56 AM

Skocz do: