Rozpoznanie
#10
Przy leśnym dukcie dochodzącym do wsi znalazłem potężną, starą jabłoń, pamiętającą chyba jeszcze pruską dominację na tych terenach. Podniosłem kilka spadów. Rasowy wygląd: skórka szorstka, gruba, aromat rześki, owocowy jabłkowo-cytrusowy, miąższ zwięzły, ziarnisty lekko żółty pod skórką, w smaku mocna okrągła tanina z lekką goryczką, słodko-kwaśny, to właśnie jest smak jabłka winnego. Z pewnością było sadzone z myślą o apfelwein. Nie mam pojęcia co to jest, przypomina nieco francuskie cydrowe Tete de brebis. Pomimo wieku i stanu przedagonalnego drzewo wciąż obficie owocuje. Gęstość soku d=1,077 kg/L, kwasowość kc=4,9 g/L.
   
Zna ktoś taką odmianę?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Rozpoznanie - przez kmicic - 2018-10-25 10:51 PM
RE: Rozpoznanie - przez Bartek - 2018-10-27 07:42 AM
RE: Rozpoznanie - przez kmicic - 2018-10-31 11:51 PM
RE: Rozpoznanie - przez Bartek - 2018-11-04 02:30 PM
RE: Rozpoznanie - przez Konrad - 2020-09-29 12:36 PM
RE: Rozpoznanie - przez p1805 - 2020-09-30 07:03 AM
RE: Rozpoznanie - przez Bartek - 2020-09-30 02:35 PM
RE: Rozpoznanie - przez romekxyz - 2020-10-01 09:34 PM
RE: Rozpoznanie - przez blackpowder - 2020-10-10 11:49 AM
RE: Rozpoznanie - przez blackpowder - 2021-09-11 02:27 PM
RE: Rozpoznanie - przez guma44 - 2021-09-13 06:53 AM
RE: Rozpoznanie - przez Skorek - 2021-10-07 09:04 PM
RE: Rozpoznanie - przez blackpowder - 2021-10-08 09:21 AM
RE: Rozpoznanie - przez blackpowder - 2021-10-21 02:07 PM

Skocz do: