Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr?
#26
Elstary zakupione Smile W weekend pójdą do przeróbki.
Mam resztkę pektoenzymu z Biowinu.
W porównaniu do Twojego, sposób jego stosowania to temperatura pokojowa i 9-12 godz.
Do tego piszą aby nie rozpuszczać w temperaturze wyższej niż 40C.
Twój pektoenzym wymaga podgrzania miazgi do 50C i kilku godzin.
Wiadomo, że efekt reakcji  = temperatura razy czas jej działania.
Myślę, że skrócę do minimum lub wykluczę macerację kosztem ilości soku.
Z Renetami to jednak wychodzi bez sensu, ponieważ, co z tego, że niby mają więcej tanin jak i tak
rozcieńczając kwas przez słodkie jabłka, rozcieńczymy i taniny.
Chyba trzeba je kupować dopiero wiosną i próbować jak pisałeś zatrzymać fermentację aby zachować cukier resztkowy.
Świetny też pomysł podał ktoś pod wpisem o nowym teście drożdży.
100% renet na drożdżach zżerających kwas jako wyjście do dalszych blendów.

Jeszcze jedna sprawa z utratą tanin. Jak pisaliśmy Cortlandy zawierają ich sporo jak na jabłka deserowe.
W przepisach kulinarnych są też polecane do sałatek ponieważ nie ciemnieją.
Może warto zwrócić uwagę na to, że niektóre odmiany mogą wolniej się utleniać i nie tracić tanin podczas maceracji.
Mój ostatni blend to ok. 75% Cortlanda i 25% Boskoopa, gdzie po maceracji miazga była stosunkowo jasna.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr? - przez Adam - 2019-03-07 01:31 PM

Skocz do: