cydr
#4
Większość cydrów, które można u nas kupić jest rozcieńczana do 4,5% (niższa akcyza) i sztucznie dosładzana. Te produkty nie mają nic wspólnego z samodzielnie zrobionym cydrem, który zwykle jest mocniejszy i całkowicie wytrawny. Dużo zależy od odmian jabłek - niestety, u nas nie ma takich typowo "cydrowych"; rzuć okiem na https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr. Typowo, cydr z popularnych deserowych odmian będzie zbyt kwaśny i będziesz chciał go dosłodzić.

Jeśli chodzi o klarowanie, to większość cydrów z czasem sama się wyklaruje, przeważnie do 3 miesięcy po zakończeniu fermentacji; dodatek pektoenzymu przyspiesza klarowanie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
cydr - przez DanielW35 - 2020-08-10 07:41 AM
RE: cydr - przez blackpowder - 2020-08-10 09:22 AM
RE: cydr - przez DanielW35 - 2020-08-10 09:53 AM
RE: cydr - przez Bartek - 2020-08-10 12:29 PM
RE: cydr - przez DanielW35 - 2020-08-10 07:08 PM
RE: cydr - przez blackpowder - 2020-08-11 08:48 AM
RE: cydr - przez Bartek - 2020-08-11 07:00 AM
RE: cydr - przez Bartek - 2020-08-11 10:49 AM
RE: cydr - przez DanielW35 - 2020-08-11 04:57 PM
RE: cydr - przez Bartek - 2020-08-11 06:11 PM
RE: cydr - przez DanielW35 - 2020-08-11 06:57 PM
RE: cydr - przez Adam - 2020-09-12 10:14 PM

Skocz do: