Stara, wczesna odmiana NN - zrazy
#1
Cześć.

Mam starą odmianę jabłoni, odmiany nie znam, w tym roku dojrzała w pierwszej połowie sierpnia. Jako deserowa smaczna tylko niedojrzała. Później traci kwasy i robi się bardzo miękkie oraz mdłe.
Soku próbowaliśmy bezpośrednio po tłoczeniu, jest za słodki, nie czuć kwasu. Z ciekawości sprawdziłem blg i pływak pokazał 14. Jabłka przejrzałe, czyli idealne na cydr ;-)
Za mało było materiału by mi się chciało robić nastaw, ale w przyszłym roku nie omieszkam lepiej zadbać i zebrać nim znowu rzucą się na nie sarny. Na pewno konieczne będzie dodanie odmiany z taninami, a może i kwaśnej.

Jakby ktoś chciał zrazy to żaden problem Smile
Odpowiedz
#2
Jak masz możliwość to wrzuć zdjęcia jabłek, może uda się rozpoznać co to jest.
Odpowiedz
#3
(2020-08-25 07:14 AM)Bartek napisał(a): Jak masz możliwość to wrzuć zdjęcia jabłek, może uda się rozpoznać co to jest.
Przekopałem się w końcu przez fotki i... okazało się że akurat jabłoni nie zrobiłem Sad

Ale... po jakimś czasie znalazłem od północnej strony ukryte dwa owoce, też przejrzałe i widać po kolorze że odrobinę nadpsute w środku.
Jeśli owoce są przerwane, albo drzewo normalnego rozmiaru to owoce są oczywiście większe (choć nie ogromne).

       

Jeszcze jedna uwaga, jabłka wiszą na drzewie póki nie zgniją/nie zostaną zerwane. Jako odmiana podejrzana na chwilę obecną "Katja". BTW okazuje się że Katy/Katja jest ciekawą odmianą do produkcji cydru jednoodmianowego - postaram się znaleźć sadzonkę tejże odmiany by mieć do porównania i na cydr :->
Odpowiedz
#4
Nie wiem czy znalazłeś odpowiedz na twoje pytanie jaka to może być jabłoń?. Ja myślę że to Early Geneva, w okół skórki robi się delikatnie czerwona. Potocznie zwana czerwoną papierówką Wink to najwcześniejsze jabłko. Dojrzewa nierównomiernie, praktycznie jak spadnie z drzewa to jest dojrzałe, ale obite szybko się psuje...
Odpowiedz
#5
Mam early geneva posadzone, jeszcze nie owocowała niestety. Ale z tego co piszesz to EG spada. A ta stara odmiana trzyma się na drzewie aż nie zgnije/ptaki nie zjedzą.
Może za rok się uda porównać Smile
Odpowiedz


Skocz do: