Pierwszy cydr
#3
(2020-10-01 07:22 PM)Dziękuję za odpowiedź. Czy masz przepis, na którym polegasz? Gdzieś wyczytałem, że to dobra proporcja: 30-60% - podstawowe jabłka, niska kwasowość, wysoka zawartość cukru, 10-20% - aromatyczne, 10-20% - kwaśne, 5-20% - gorzkie, taninowe. Ale nie wiem, których jabłek użyć. Jakieś zalecenia dotyczące drożdży? napisał(a): Antonówka ma dużo kwasu więc raczej wyjdzie kwaśno Smile Poza tym z jabłek dostępnych w Polsce to jest raczej problem ze zbyt kwaśnym cydrem

W Warszawie dwa lata temu kupowałem soki odmianowe w Zieleniaku przy Hali Banacha jest tam pare stoisk na których sprzedają soki jednoodmianowe i mieszane. Wtedy mieli nawet jednoodmianowe soki z niektórych starych odmian np. Koksa, Antonówka i Szara Reneta. Fajny cydr wyszedł mi też z Princa tam zakupionego
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pierwszy cydr - przez cydrpunk - 2020-10-01 02:51 PM
RE: Pierwszy cydr - przez p1805 - 2020-10-01 07:22 PM
RE: Pierwszy cydr - przez cydrpunk - 2020-10-01 09:55 PM
RE: Pierwszy cydr - przez Bartek - 2020-10-02 07:20 AM
RE: Pierwszy cydr - przez cydrpunk - 2020-10-02 09:04 AM

Skocz do: