Pierwszy Cydr, proszę o sugestie
#5
(2020-10-27 08:45 PM)Bartek napisał(a): Jakich drożdży użyłeś, tak z ciekawości? Zwykle w niższych temperaturach drożdże potrafią się zbierać kilka dni. Oczywiście im cieplej, tym szybciej - ale jak już ruszą, to można od razu znosić w chłodniejsze miejsce, będą ciągnąć dalej nawet w temperaturze poniżej 10C, chociaż niskie kilkanaście jest optymalne.

Gorzkimi nutami na tym etapie w ogóle się nie przejmuj. To jest bardzo bardzo młody cydr i wciąż trwają w nim przemiany, a drożdże - których pewnie wciąż są tam setki tysięcy w każdym mililitzre - dojadają resztki, itd. Cierpliwości Smile Ja zwykle zostawiam cydr na miesiąc po zadaniu drożdży, żeby sobie spokojnie sfermentował, potem zlewam i trzymam w damie przez trzy miesiące - i dopiero wtedy taki całkiem spokojny i sklarowany butelkuję. Butelki zaczynam otwierać najwcześniej po miesiącu. Ale nie musisz trzymać tak długo - szczególnie, że to pierwszy cydr Smile Najlepiej by było, jakbyś poczekał przed zabutelkowaniem jak się sklaruje - dzięki temu będziesz miał mniej osadu w butelce. Tak jak pisze kolega - jeśli trzymasz napełnione pod korek i nie otwierasz, nie spodziewałbym się problemów.

Osadem się nie przejmuj, szczególnie jak to jest drugi osad, składający się głównie z drożdży. Zdarzało mi się, że trzymałem cydry na drożdżowym osadzie pół roku lub więcej i nigdy nie spowodowało to powstania wad. Wręcz przeciwnie - drożdże mogą z czasem uwolnić ciekawe posmaki.

Z FJM nigdy niestety nic nie wiadomo. Jeśli w twoim soku było wystarczająco dużo bakterii FJM, to może się tak zdarzyć, że dojdzie do tej przemiany. Faktycznie ze względu na niewielką zawartość kwasu dobrze byłoby jej uniknąć. Są dwa wyjścia: albo delikatnie siarkujesz (50ppm = ~1g piro /10L), albo trzymasz w chłodzie - bakterie FJM lubią temperatury >15C. Siarkowanie nie przeszkadza późniejszemu nagazowaniu cydru w butelce.

Jeśli chcesz zdążyć na Boże Narodzenie, pasowałoby zabutekować na początku grudnia, żeby zdążyło się nagazować!

Miałem użyć drożdży Maurivin B, ale po zbadaniu kwasowości soku ([size=small]Maurivin[/size][size=small] B -redukuja nawet 50 % kwasu jablkowego) [/size]użyłem jakiś przypadkowo kupionych, coś takiego      - pewnie nic specjalnego od siebie nie dadzą. Jeśli temperatury będą się utrzymywały w miarę nisko, nie będę siarkował albo zdecyduje w trakcie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-27 11:38 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-27 06:07 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-10-27 08:45 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-27 09:35 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-10-27 10:14 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-28 11:16 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-10-28 04:29 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-28 06:08 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-31 09:45 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez newrom - 2020-11-02 10:01 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-11-02 10:33 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-11-02 06:05 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2021-02-06 08:26 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2021-02-25 08:50 PM

Skocz do: