2020-11-24 12:23 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-24 12:34 AM przez fantazyjny13.)
Cześć wszystkim
Mam w planach w najbliższym czasie zrobić nastaw z Jongadolda i Prince'a który ma fermentować w piwnicy oddzielonej od budynku (teraz temperatura w okolicach 7 stopni, w zimę spadnie pewnie w okolice 3-5.
I tu pojawiają się pytania, konkretnie o początek fermentacji - czy sok przed dodaniem drożdży powinien być w temperaturze pokojowej i po dodaniu powinien w takiej temperaturze zostać aż fermentacja ruszy? Czy może lepiej dodać drożdże (po odpowiednim ochłodzeniu po uwodnieniu) do chłodnego soku i wstawić od razu do piwnicy?
Do fermentacji mam drożdże SIHA Cryarome które są przystosowane do pracy w niskich temperaturach (choć nie wiem czy aż tak niskich?).
Czy w związku z trudniejszymi warunkami fermentacji powinienem użyć większej ilości drożdży i dodać pożywkę?
Będę wdzięczny za wszelkie porady odnośnie fermentacji w niskich temperaturach.
Mam w planach w najbliższym czasie zrobić nastaw z Jongadolda i Prince'a który ma fermentować w piwnicy oddzielonej od budynku (teraz temperatura w okolicach 7 stopni, w zimę spadnie pewnie w okolice 3-5.
I tu pojawiają się pytania, konkretnie o początek fermentacji - czy sok przed dodaniem drożdży powinien być w temperaturze pokojowej i po dodaniu powinien w takiej temperaturze zostać aż fermentacja ruszy? Czy może lepiej dodać drożdże (po odpowiednim ochłodzeniu po uwodnieniu) do chłodnego soku i wstawić od razu do piwnicy?
Do fermentacji mam drożdże SIHA Cryarome które są przystosowane do pracy w niskich temperaturach (choć nie wiem czy aż tak niskich?).
Czy w związku z trudniejszymi warunkami fermentacji powinienem użyć większej ilości drożdży i dodać pożywkę?
Będę wdzięczny za wszelkie porady odnośnie fermentacji w niskich temperaturach.