Konkurs cydrów domowych - Pomona 2021
#1
O, wygląda na to, że po rocznej przerwie powraca konkurs cydrów domowych Pomona!

Na razie niewiele informacji na temat konkretnych dat, czy formy w jakiej będzie się to wszystko rozgrywało, ale coś zaczyna się dziać:

https://www.facebook.com/CydrPomona/

Cytat:Ogłaszamy kategorie na konkurs cydrów domowych Pomona 2021!

  1. cydr wytrawny
    klasyczny, odfermentowany, bez cukru, bez słodyczy, możliwa spontaniczna fermentacja/bretty
    (byle nie dominowały całkowicie smaku)

  2. cydr z dodatkami
    cydr z dodatkiem soków, przypraw, ziół i wszelkich możliwych do spożycia dodatków.
    Im bardziej naturalne - tym lepiej

Pełne opisy kategorii - wkrótce!

Ostatni dzwonek, żeby nastawić cydr Smile
Odpowiedz
#2
Konkurs rusza.
Od 10. maja można będzie dostarczać cydry, zaś rozstrzygnięcie planowane jest na weekend 22/23.05.

Trzeba się szybko organizować Smile
Odpowiedz
#3
Można już zgłaszać cydry.

Link do zgłoszeń na konkurs: https://tiny.pl/r6wpr
Link do regulaminu: https://tiny.pl/r6936
Link do opisów kategorii: https://tiny.pl/r6wxp
Jak wysłać cydr: https://tiny.pl/r6wpw
Odpowiedz
#4
Jak pewnie wszyscy zainteresowani już wiedzą, rozstrzygnięcie konkursu odbyło się w weekend, w cydrowni/sadzie w Ignacowie pod Warszawą.
Fajne miejsce, w środku zagłębia jabłkowego - w promieniu 30km same sady: drzewka, drzewka, drzewka, jeszcze więcej drzewek.

Wprawdzie pogoda nie dopisała, jak najbardziej dopisali uczestnicy, pobijając rekord liczby zgłoszonych w tym roku cydrów! Oby tak dalej!
Byłem, widziałem, kibicowałem profesjonalnym sędziom Smile

Udało mi się podegustować zgłoszone cydry. Subiektywne wrażenia amatora: sporo na prawdę bardzo dobrych cydrów, starannie przygotowanych, widać że każdy włożył w nie kupę serca. W kategorii cydrów smakowych bardzo odważne kombinacje, czasem szalone Wink Zwycięskie cydry (ale również te tuż za podium) na bardzo wysokim poziomie - przyjemne, smaczne - gratulacje! Oczywiście nie obyło się bez kilku rodzynków - tu ktoś nie dopłukał sprzętu po dezynfekcji, tam coś poszło nie do końca dobrze podczas fermentacji Smile Normalne wypadki przy pracy.

Sędziowie mówią, że poziom cydrów rośnie z każdym konkursem, więc trzeba dalej szlifować warsztat i... może rozglądnąć się za prawdziwymi cydrowymi odmianami? Bo to robi jednak mega różnicę - chłopaki z Ignacowa poczęstowali nas autorskim cydrem na bazie Dabinett'a z dodatkiem polskich jabłek i muszę powiedzieć, że to jest po prostu rewelacja! Nie mogę się doczekać jesieni, bo wszystko wskazuje na to, że wreszcie obrodzi mi ta odmiana Smile

   
Odpowiedz


Skocz do: