Dzień dobry!
Po przeczytaniu eksperymentu zamieszczonego na stronie Projekt Cydr (https://projektcydr.pl/blog/?p=2413) mam w planach próbę zrobienia czegoś pijalnego na bazie zagęszczonego soku.
Do wykorzystania zagęszczony sok Purena (ale wersja zwykła, nie premium - chyba łatwiej się wyklaruje).
według deklaracji z opakowania zagęszczonego soku:
(dysponuję multimetrem uniwersalnym, taki najzwyklejszy co to Blg pokazuje, dlatego bardziej przemawia do mnie Blg, a mniej SG)
Chciałbym nieco słabiej rozcieńczyć ten koncentrat dodając mniejszą ilość wody niż zakłada producent, teoretycznie uzyskując więcej cukru i więcej jabłkowej treści w produkcie gotowym, co dalej powinno przełożyć się na intensywność smaku i aromatu cydru, jak również na %alk.
Pozwoliłem sobie przyjąć:
600g koncentratu + 2000ml wody = 2530ml produktu (z jakimś błędem, chyba mniejszym niż większym)
Dałoby to nadal 300g cukru pochodzącego z ekstraktu, ale już w przeliczeniu na uzyskaną ilość produktu skutkowałoby podniesieniem zawartości gramów cukru na mililitr do około 118,6g/100ml.
W rezultacie uzyskany produkt powinien mieć około 13,6-13,7 Blg (czyli ok. 1,0554 SG)
Teoretycznie, powinien to być całkiem dobry punkt wyjściowy do robienia cydru. Bazując jednak na eksperymencie z zamieszczonego linku, spodziewam się, że finalnie zawartość cukru będzie mniejsza niż ta wyliczona. Profilaktycznie zakładam dodatek 25g cukru na te ~2,5l produktu. No chyba, że ktoś ma na tyle doświadczenia i jednak sugeruje zamiast dodatku cukru, bardziej radykalne zmniejszenie dodatku wody? W eksperymencie do którego podałem link, była sugestia z której wynika że dość mocno trzeba zmienić proporcje aby uzyskać odpowiednie SG.
Dużo się okaże, gdy rozcieńczę pierwsze opakowanie 600g i zmierzę Blg uzyskanego produktu. Wtedy mam jeszcze ostatnią szansę, aby drugą porcję przygotować z odpowiednio mniejszą ilością wody, tak aby sumarycznie uzyskać odpowiednią gęstość.
Planowana ilość cydru do zrobienia: 5 litrów.
Początkowo planuję przygotować dwie porcje powyżej opisanego produktu (co powinno dać nieco ponad 5 litrów) - do gąsiorka o pojemności 5l wlewam około 4,5l produktu, zostawiając miejsce na ewentualną pianę w trakcie burzliwej fermentacji. Pozostałe 0,5l wstawiam do lodówki lub chłodne miejsce. Po kilku dniach (po ustaniu piany) dolewam prawie pod korek i zostawiam do dalszej fermentacji.
Drożdże: Browin Ciderini Dry (wiem, w testach wypadły słabo, ale mam jeszcze jedną paczkę i trzeba to kiedyś zużyć - biorąc pod uwagę, że wynik eksperymentu to wielka niewiadoma to szkoda mi używać jakichś lepszych drożdży; w zapasie QA23, LV1116, Cryarome, jakieś bayanusy i różne drożdże od Zamoyskich)
Pożywka: około 3-4g, będzie albo Kombi, albo Zimovit, zależy co będzie bliżej ręki - różnica chyba niewielka. Dodatkowego DAP raczej nie planuję dawać.
Jakieś uwagi, pomysły, sugestie? W cydrach jestem w zasadzie świeży
(jeśli z tematu wyjdzie coś mądrego, to może przenieść do działu "Kajecik cydrownika", z opisywanymi eksperymentami? Na razie jednak bardziej zależy mi na pomocy i poradach )
Po przeczytaniu eksperymentu zamieszczonego na stronie Projekt Cydr (https://projektcydr.pl/blog/?p=2413) mam w planach próbę zrobienia czegoś pijalnego na bazie zagęszczonego soku.
Do wykorzystania zagęszczony sok Purena (ale wersja zwykła, nie premium - chyba łatwiej się wyklaruje).
według deklaracji z opakowania zagęszczonego soku:
- 600g zagęszczonego soku + 2500ml wody = 3000ml soku "100%" (produktu gotowego)
- podawana przez producenta ilość cukru w objętości produktu gotowego: 10g /100ml -->> w 3000ml powinno być 300g cukru (czyli 50% ekstraktu to cukry???)
(dysponuję multimetrem uniwersalnym, taki najzwyklejszy co to Blg pokazuje, dlatego bardziej przemawia do mnie Blg, a mniej SG)
Chciałbym nieco słabiej rozcieńczyć ten koncentrat dodając mniejszą ilość wody niż zakłada producent, teoretycznie uzyskując więcej cukru i więcej jabłkowej treści w produkcie gotowym, co dalej powinno przełożyć się na intensywność smaku i aromatu cydru, jak również na %alk.
Pozwoliłem sobie przyjąć:
600g koncentratu + 2000ml wody = 2530ml produktu (z jakimś błędem, chyba mniejszym niż większym)
Dałoby to nadal 300g cukru pochodzącego z ekstraktu, ale już w przeliczeniu na uzyskaną ilość produktu skutkowałoby podniesieniem zawartości gramów cukru na mililitr do około 118,6g/100ml.
W rezultacie uzyskany produkt powinien mieć około 13,6-13,7 Blg (czyli ok. 1,0554 SG)
Teoretycznie, powinien to być całkiem dobry punkt wyjściowy do robienia cydru. Bazując jednak na eksperymencie z zamieszczonego linku, spodziewam się, że finalnie zawartość cukru będzie mniejsza niż ta wyliczona. Profilaktycznie zakładam dodatek 25g cukru na te ~2,5l produktu. No chyba, że ktoś ma na tyle doświadczenia i jednak sugeruje zamiast dodatku cukru, bardziej radykalne zmniejszenie dodatku wody? W eksperymencie do którego podałem link, była sugestia z której wynika że dość mocno trzeba zmienić proporcje aby uzyskać odpowiednie SG.
Dużo się okaże, gdy rozcieńczę pierwsze opakowanie 600g i zmierzę Blg uzyskanego produktu. Wtedy mam jeszcze ostatnią szansę, aby drugą porcję przygotować z odpowiednio mniejszą ilością wody, tak aby sumarycznie uzyskać odpowiednią gęstość.
Planowana ilość cydru do zrobienia: 5 litrów.
Początkowo planuję przygotować dwie porcje powyżej opisanego produktu (co powinno dać nieco ponad 5 litrów) - do gąsiorka o pojemności 5l wlewam około 4,5l produktu, zostawiając miejsce na ewentualną pianę w trakcie burzliwej fermentacji. Pozostałe 0,5l wstawiam do lodówki lub chłodne miejsce. Po kilku dniach (po ustaniu piany) dolewam prawie pod korek i zostawiam do dalszej fermentacji.
Drożdże: Browin Ciderini Dry (wiem, w testach wypadły słabo, ale mam jeszcze jedną paczkę i trzeba to kiedyś zużyć - biorąc pod uwagę, że wynik eksperymentu to wielka niewiadoma to szkoda mi używać jakichś lepszych drożdży; w zapasie QA23, LV1116, Cryarome, jakieś bayanusy i różne drożdże od Zamoyskich)
Pożywka: około 3-4g, będzie albo Kombi, albo Zimovit, zależy co będzie bliżej ręki - różnica chyba niewielka. Dodatkowego DAP raczej nie planuję dawać.
Jakieś uwagi, pomysły, sugestie? W cydrach jestem w zasadzie świeży
(jeśli z tematu wyjdzie coś mądrego, to może przenieść do działu "Kajecik cydrownika", z opisywanymi eksperymentami? Na razie jednak bardziej zależy mi na pomocy i poradach )