Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie
#19
Przekopuję się przez stare tematy i trafiłem ten wątek. Mi jedna partia cydru złapała jakieś dzikie bakterie i właśnie spontaniczne FJM dało efekt kiszonki. Była to jedna z pierwszych prób, pitych niemalże na bieżąco, więc nie miała czasu się uleżeć. Jednak takie picie miało jedną zaletę: wyraźnie dało się wyczuć postępowanie FJM objawiające się coraz mocniejszymi ogórkami kiszonymi, połączonymi z obniżaniem kwasowości/rześkości, co potwierdza tezę. Nie jest to może cecha stricte negatywna, ale w połączeniu z obniżeniem kwasowości, zdecydowanie wyczuwalna. Cydr ten nadawał się świetnie na grzaniec Wink

Jeżeli wcześniej była mowa o cydrach tradycyjnych, to prawdopodobnie w grę wchodzi po prostu konkretny szczep bakterii.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - przez kuneg - 2021-07-08 10:26 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 08:19 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 08:59 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 09:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 10:50 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-10 11:24 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-12 03:45 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez radoL - 2021-07-13 11:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-13 02:20 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-14 04:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 04:19 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-17 09:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 10:21 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-18 02:08 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-18 07:50 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-22 09:07 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - przez JaKuba - 2022-02-09 11:11 PM

Skocz do: