Gazowanie bez osadu
#6
Nie koniecznie wszystko zostanie zgładzone, to zależy od dawki pirosiarczynu i w efekcie stężenia wolnego SO2. Koledze zapewne chodziło o niewielką dawkę pirosiarczynu potasu rzędu 200mg/L w celu stabilizacji cydru przeciw utlenieniu i rozwojowi np. bakterii. Polecam Ci sprawdzić na własnym cydrze, że niewielki dodatek SO2 nawet przyspiesza refermentację, drożdże cerevisiae lubią takie lekko siarkowane środowisko, bakterie natomiast nie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Gazowanie bez osadu - przez kefirr - 2022-09-02 04:49 PM
RE: Gazowanie bez osadu - przez blackpowder - 2022-09-03 09:08 AM
RE: Gazowanie bez osadu - przez Bartek - 2022-09-05 09:28 AM
RE: Gazowanie bez osadu - przez kefirr - 2022-09-06 03:45 PM
RE: Gazowanie bez osadu - przez Jerchacz - 2022-10-07 10:54 AM
RE: Gazowanie bez osadu - przez blackpowder - 2022-10-07 04:43 PM
RE: Gazowanie bez osadu - przez Bartek - 2022-10-10 08:51 AM

Skocz do: