2022-12-17 01:59 PM
4 dnia w trakcie trwania fermentacji burzliwej na drożdżach coobra, zlałem cydr do 2 wiaderka i dodałem pożywki springferm. Starałem się jak najmniej napowietrzać cydr 2 czynności wykonałem na raz. To było tydzień temu, fermentacja burzliwa już nie ruszyła. Widać, że sok gazuje lekko w wiaderku i pojawiają się delikatne bąbelki w soku, pojawił się i zwiększył się też osad. Natomiast nie ma w ogóle, bulkania. Owinąłem w środę wiaderko folią i nałożyłem plastelinę w okół rurki. Nawet lekko ciśnienie nie wzrosło w wiaderku, woda w rurce ma wyrównany poziom. Zastanawiam, się czy jeśli pożywka zostanie nieprzerobiona do końca to będzie duża strata dla smaku? Nie chcę na razie sprawdzać BLG. Bo jeśli jednak jest CO w wiaderku to już go raczej ten cydr na tyle nie do produkuje. Wiaderko ok 33L a cydru po zlaniu 25L.