Fermentowanie świezo wycisnietego soku
#12
No elegancko! Smile

Nie przejmuj się tym cosiem na powierzchni. Pozbyłeś się tego na bardzo wczesnym etapie, dodałeś piro - będzie dobrze.

To, że jeden dekiel miałeś jakby mniej wypchnięty, świadczy moim zdaniem o tym, że nie był szczelny. I to bardzo dobrze tłumaczy skąd się wziął problem (tlen).

Sprawia wrażenie musującego, są bąbelki - normalne, bo jest w pełni nasycony CO2, wyprodukowanym przez drożdże podczas fermentacji.

Wali drożdżami, niesmaczne - też normalne na tym etapie Smile - tam wciąż są miliony komórek drożdży w każdym mililitrze!

Zamknij, upewnij się że zamknięcie jest szczelne, uzupełniaj wodę w "rurce" bo w tych słoikach to błyskawicznie wysycha (chyba, że zakręciłeś?) - i nie otwieraj już, bo tylko znowu powietrze wpuścisz.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Fermentowanie świezo wycisnietego soku - przez Bartek - 2018-09-18 10:15 PM

Skocz do: